Ogvall om EU-paketet: ”Lite Sovjetunionen över det hela”

Svensk Digital Handels VD Jonas Ogvall ser flera problem med EU:s föreslagna e-handelsregler.

Vi berättade nyligen om EU:s nya e-handelspaket som bland annat föreslår att e-handlare i Europa ska bli tvungna att sälja till alla EU-länder och att konsumenter i olika länder ska ha samma köpvillkor.

Nu berättar Jonas Ogvall, VD för Svensk Digital Handel, vad han anser om paketet:

Annons

- Det är just det här att man blir tvingad att sälja till alla länder. Det är lite Sovjetunionen över det hela, är hans kommentar.

Precis som sina danska kollegor ser han flera problem med de nya reglerna. Bland annat har Sverige enligt Jonas Ogvall ett jämförelsevis bra kontrollsystem för att se till att kunderna verkligen kan betala för det de beställer. I andra länder har svenska företag inte samma kontroll, vilket skulle kunna öka risken för fler bedrägerier.

- Man gör det lätt för konsumenterna men glömmer bort företagarnas villkor. Men risken är att det på sikt inte finns några företag kvar och då kommer alla att handla från Kina istället eftersom det inte går att konkurrera med ett bolag i Europa, säger Jonas Ogvall och fortsätter:

- Intentionen är bra men man väljer fel väg. Man borde istället göra det enklare att sälja.

Ska ta kontakt med ministrar

Han tar upp att EU inte har “en och samma marknad” och pekar på det faktum att saker som lönenivåer och betalningsförmåga och språk skiljer sig åt mellan olika länder. Att EU har relativt höga fraktkostnader och varierande kostnader beroende på mellan vilka länder något ska skickas, ser han som ytterligare ett problem.

- Det borde man verkligen gå in och jobba på istället. Det går inte att jämföra på det här sättet med USA som har en mycket mer homogen marknad. Skickar man något från kust till kust i USA blir det en helt annan kostnad än om du gör samma sak i Europa.

Vad ska ni på Svensk Digital Handel göra åt det här nu då?

- Vi arbetar med EMOTA och försöker att påverka svenska EU-parlamentariker. Vi är väldigt glada över att Sverige har fått en EU- och handelsminister, Ann Linde (S), och kommer självklart att ta upp frågan med henne.

Annons

Jonas Ogvall är också väldigt positiv till att det numera finns en digitaliseringsminister i regeringen, Peter Eriksson (MP).

- Han är redan inbjuden till D-Congress nästa år. Vi väntar på svar.

Annons