Annons

Dollarstore om e-handeln: Nicklas Gustafsson och Viktor Medén är de som just nu bygger Dollarstores e-handel

Dollarstore om e-handeln: "Ska stå för stor del av omsättningen"

2018-05-24 12:50

Jakten på ett TPL-lager är i full gång.

Sedan vi kunde avslöja att lågpriskedjan Dollarstore som bäst förbereder sin e-handel, har turerna avlöst varandra. Företaget har flera gånger meddelat att nätbutiken är på gång.

LÄS ÄVEN: Dollarstore ökar med 33 procent - får e-handel senast i höst

Nu berättar för första gången de två hjärnorna bakom e-handelsbygget om när den kommer att vara live och om hur de planerar att marknadsföra den nya nätbutiken. Bakom projektet står nämligen Nicklas Gustafsson och Viktor Medén, som båda arbetar på Dollarstore.

- Just nu så jobbar vi med att bygga upp plattformen, sajten, integrationer, den tekniska biten, men även med att ta fram lagerlösningar. Troligen kommer vi att ha en tredjepartslösning utanför Stockholm, säger Viktor Medén till Ehandel.se.

Nya idéer en fördel

Han har jobbat på Dollarstore sedan 2011 i olika roller och i våras fick företaget sällskap av Nicklas Gustafsson, som snabbt blev en del av e-handelsteamet. Ingen av dem har någon omfattande erfarenhet av att bygga upp e-handelsverksamheter tidigare, men det är inget de ser som en nackdel.

Vi är inte oroliga över avsaknad av erfarenhet. Vi vet hur vi vill att en hemsida för handel ska se ut och skapar den efter de ramar vi upplever ger kundvärde. Att kunden ska kunna få sin order levererad så nära bostaden som möjligt är ett exempel på något som vi tycker brister hos många aktörer. Kunden är ofta bunden till säljarens favoritfraktaktör, där e-handlaren har bäst priser. Så ska det inte vara hos oss. Vår utgångspunkt är annars att vi ska sälja produkter med ett lägre pris än vad som finns online i dag, säger Nicklas Gustafsson.

De har båda varit ansvariga för olika kategorier av produktinköp inom företaget och dessa kunskaper kommer nu väl till pass när de ska bestämma hur sortimentet i e-handeln ska se ut.

- Vi kommer att fokusera på att sälja utvalda delar online, inte hela sortimentet som vi har i butikerna, säger Viktor Medén.

"Någon måste vara först med att testa"

Han tror att det bland annat kan innebära att varor som är för stora och skrymmande för att få plats i butikerna, istället kan komma att säljas i e-handeln. 

Annons
Annons

Hur ska ni kunna konkurrera med andra e-handlare?

- Jag tror att det kommer att gå bra, för det finns inte så många lågprisbutiker inom e-handeln. Vi har många konkurrenter inom fysisk handel, men inte online, menar Nicklas Gustafsson.
- Det handlar också om hur man ser på kostnader. Det gäller att titta på var man kan kapa och hur effektivt man kan jobba och vi har redan en stor vana av att vrida och vända på varenda krona. Vi tror verkligen på det här och om vi inte trodde på att det kunde ge lönsamhet så skulle vi inte göra det. Någon måste vara först med att testa, fyller Viktor Medén i.

Full premiär i januari

De tror även att valet av att låta lagret skötas av en tredjepartslogistiker kommer att innebära fördelar, då det möjliggör för Dollarstore att starta e-handeln i en mindre skala. Nu är startdatumet satt till i oktober. Men enligt Viktor Medén så blir det inte den slutgiltiga lanseringen - utan endast en "test-start".

- Vi lanserar helt och hållet i början av januari 2019, då är vi live. Därefter kommer vi att bygga på större sortiment och fler kategorier, men vi är först inom vårt segment och vill ta det försiktigt. Fungerar detta så går vi vidare och bygger på. 

Tidigare har ni sagt att lanseringen väntas ske till sommaren, men då har den alltså skjutits fram något?

- Nej, inte egentligen, utan vi har hela tiden strävat efter att allting ska fungera optimalt för kunden när vi väl är live. Det gäller ju inte minst logistikmässigt, vi vill att kunden ska få en bra upplevelse från dag ett, säger Nicklas Gustafsson.

Och på sikt så är målet att e-handeln ska stå för "en ganska stor del" av företagets omsättning.

- Vi har inte satt något specifikt mål ännu, men vi har har höga ambitioner. Vi vill att e-handelns verksamhet ska vara en ganska stor del av hela dollarstores omsättning i framtiden. Tanken är att Dollarstore ska växa så att vi kan fortsätta etableringen och där vill vi att e-handeln ska vara en del av hela målet mot större omsättning, säger Viktor Medén. 

"Alla blir granne med Dollarstore"

Att koncernen redan har ett stort butiksnät - i dagsläget över 70 butiker - tror de kommer att gynna dem när det så småningom blir dags att marknadsföra den nya e-handeln, tror Nicklas Gustafsson. 

- Förutom i de vanliga digitala kanalerna, som Facebook, Instagram och så vidare, så kommer vi att marknadsföra e-handeln genom våra många butiker, genom posters och liknande. Vi räknar med att båda kanalerna ska dra nytta av att marknadsföra sig online. Vi har ett bra tryck i butikerna och märker redan nu att många kunder är tacksamma för att vi finns och när vi kopplar på e-handeln så kommer vi att kunna nå även dem som inte har en butik i närheten.
- Ja, e-handeln blir lite som att alla bor granne med Dollarstore, avslutar Viktor Medén.

Michell Grönlund

Reporter

Tidigare jobbat på både lokala och rikstäckande nyhetsmedier inom tidning, radio och TV. Utbildad journalist och researcher.

 michell@ehandel.se

Annons
Adlibris startar ny e-handel - satsar på inredning

Adlibris startar ny e-handel - satsar på inredning

"Ska bli den ledande e-handelsbutiken".

Annons
Annons
Fullskalig e-handel för Bergendahls - nyanställer 60

Fullskalig e-handel för Bergendahls - nyanställer 60

Vill erbjuda leverans dagens efter.

Blomsterlandet byggde nytt lager - satsar på e-handeln

Blomsterlandet byggde nytt lager - satsar på e-handeln

"Snabbaste expansionen någonsin i Blomsterlandets historia".

Eleven i stor makeover - ansiktslyft och loggbyte

Eleven i stor makeover - ansiktslyft och loggbyte

"Bara början på denna förändringsresa".

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Snapchat bekräftar Amazon-ryktet

Snapchat bekräftar Amazon-ryktet

E-handeln flyttar in i appen.

Så fick Kicks kunderna att välja miljön före snabb leverans

Så fick Kicks kunderna att välja miljön före snabb leverans

"I särklass det främsta valet hos våra kunder i dag".

1
Himla får ny VD - ska satsa på lönsam tillväxt

Himla får ny VD - ska satsa på lönsam tillväxt

"Naturligt att vi behöver en ny vd".

Annons
Annons
Resurs Bank stärker upp med två nya chefer

Resurs Bank stärker upp med två nya chefer

Rekryterar från Bergendahls.

Webbshop tillägnad försvunnen flicka läggs ner

Webbshop tillägnad försvunnen flicka läggs ner

"Jag är just nu inte i stånd att ta hand om de beställningar som görs via hemsidan", skriver Madeleine McCanns mamma.

Annons
Annons
Annons
Jobb på Ehandel.se

CoolStuff AB söker:

Lead Designer med ansvar för UX/UI design och grafisk profil

Gents AB söker:

Web Creative Graphic Designer

Rapunzel of Sweden söker:

Webbdesigner/Art Director

Boob Design AB söker:

E-Commerce Manager till Boob Design AB


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta