E-handeln kan lösa Indiens stora arbetslöshet

Indien behöver 80 miljoner nya arbetstillfällen till år 2025 och här kan e-handeln innebära 20 miljoner nya jobb de kommande åren.

Indien är en av världens snabbast växande e-handelsmarknader och enligt vissa rapporter väntas den indiska e-handeln öka med 36 procent årligen under de kommande fem åren. Nu kommer en ny rapport som pekar på att e-handeln även kan komma att spela en avgörande roll för att dämpa arbetslösheten i landet.

Enligt Bloomberg, som tagit del av HSBC Holdings rapport, kommer det att behövas 80 miljoner nya arbetstillfällen i Indien till år 2025. Det för att säkerställa att det finns tillräckligt med jobb för landets snabbt växande unga befolkning.

Annons

Men även om regeringen gör sitt bästa för att få fart på landets tillverkning kommer det att saknas drygt 24 miljoner jobb. Ett hål som kan fyllas av landets växande e-handel, men då krävs det att Indien lyckas kopiera Kinas e-handelsutveckling de senaste åren.

Lantbrukare kan bli e-handlare

Enligt ekonomerna Pranjul Bhandari och Prithviraj Srinivas, som jobbar för HSBC, befinner sig Indien i samma läge som Kina gjorde för sju år sedan, både när det gäller Internetpenetration och andelen som handlar online. Och precis som Kina är Indien ett stort land men saknar ett väl utbyggt och organiserat nätverk av butiker, något som kan ge e-handeln en stor fördel och tillväxtmöjligheter.

Man pekar även på hur man i Kina lyckats sprida e-handeln på landsbygden och hur miljontals bybor nu säljer på nätet via Alibabas marknadsplatser. Samtidigt pekar HSBC på att man i Indien fortfarande föredrar att betala kontant men bara under de senaste två åren har drygt 220 miljoner människor öppnat ett bankkonto.

Totalt räknar Pranjul Bhandari och Prithviraj Srinivas med att e-handeln i landet kommer att omsätta 420 miljarder dollar år 2025, att jämföra med 21 miljarder dollar i år. En boom som skulle kunna innebära 20 miljoner nya jobb, även om man tror att drygt 8 miljoner jobb kan försvinna i och med e-handelns framfart.

Annons