E-handeln krossar fysisk handel – 90 000 jobb försvann på ett år

I ett enda land.

De senaste åren har vi nåtts av rapport efter rapport om klassiska detaljhandlare som tvingats skära ner i spåren av den växande e-handeln. Tittar man på de drabbade företagen var för sig kan det vara svårt att få en uppfattning om hur många anställda som egentligen drabbats, men den samlade bilden visar på att handeln verkligen står inför ett rejält skifte.

Och med det skiftet försvinner traditionella handelsarbeten, för att - åtminstone delvis - ersättas av nya. Enligt den brittiska nyhetssajten MailOnline, som hänvisar till en undersökning av The British Retail Consortium, har nära 90 000 personer sagts upp från arbeten inom detaljhandeln i Storbritannien under det senaste året. Och det är bland annat det ökade intresset för att e-handla som pekas ut som anledningen till att företagen har fått skära ner.

Annons
Annons

LÄS ÄVEN: Toys R Us nära kollaps - över 3 000 kan få gå

Motsvarar 2,8 procent av alla handelsjobb

Siffran på 90 000 - eller 89 600, för att vara exakt - innebär att 2,8 procent av Storbritanniens handelsanställda nu har fått lämna sina arbeten. Sajten tar bland annat upp House of Fraser och Marks & Spencer som exempel på företag som har fått kapa i personalstyrkan. De båda kedjorna har vid tidigare tillfällen meddelat att de planerar att stänga butiker.

LÄS ÄVEN: Handelsjätte stänger hundra butiker i spåren av e-handeln

Och det ser knappast ljusare ut för de traditionella handlarna under det kommande året. 19 procent av handelsföretagen som deltog i undersökningen, ska ha uppgett att de tror att de kommer att behöva säga upp personal under de kommande 12 månaderna. Det kan jämföras med förra året då 15 procent svarade ja på samma fråga. 

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!