E-handelskonkurrensen blev för tuff – nu stänger de butiken

Tiden ute för ännu en svensk citybutik.

I takt med att e-handeln växer sig allt starkare verkar det ha blivit allt tuffare för traditionella butiker att konkurrera. De senaste veckorna har vi till exempel kunnat följa Toys R Us problem i USA och Storbritannien, där företaget sägs ha drabbats av "death by Amazon".

LÄS ÄVEN: Toys R Us nära kollaps - 3 000 kan få gå

Annons

Även i Sverige har flera butiker fått stängas i spåren av den växande e-handeln, och nu är det dags igen. Enligt nyhetssajten 24Kalmar kommer butiken Metra Textilier, som också ligger i Kalmar, att stänga den 30 maj i år.

- Det är ju så att de flesta fysiska butikerna försvinner då Internet tar över mer och mer. Vi har märkt en stor skillnad bara det här senaste året. Precis som när man köper en jacka så kommer man in i butiken för att titta på varan men beställer den sen via nätet för att spara några kronor, säger delägaren Pia Thuresson till 24Kalmar.

E-handel hade krävt mer personal

Att komplettera den fysiska butiken med en e-handel, ska inte ha varit något alternativ.

- Vi hade kunnat ha en butik som ett stort varufönster, men vi har valt att enbart köra på fysisk verksamhet då det hade krävt mer personal och tid att utveckla en nätbutik för oss, säger Thomas Thuresson, som driver butiken ihop med sin fru.

De båda anser att gemene man nog får vara beredda att betala lite mer ifall de vill ha någon cityhandel kvar.

– Idag är det ju också så populärt med närodlat, ekologiskt och hållbart, men man kan ju undra hur hållbart det egentligen är att beställa på nätet för att sedan få det levererat med båt eller flyg till dörren. Det är bara att gå till sig själv, det är ju trevligt att gå runt i småbutiker men hur mycket handlar man faktiskt från dem, säger Pia Thuresson.

LÄS ÄVEN: Värnamo låter alla handlare starta e-handel gratis

Annons
Annons