Värnamo låter alla handlare starta e-handel – gratis

E-handelssatsningen som drog igång för ett år sedan ska få en nytändning.

För drygt ett år sedan kunde vi berätta att man i Värnamo kommit upp med en lokal lösning för att mota butiksdöden i grind. Genom att skapa en egen lokal e-handel dit lokala handlare kunde ansluta sig, skulle även de fysiska butikerna få lättare att överleva.

Satsningen kom dock av sig och har under hösten “legat på is”, som centrumledaren Anders Wallin, uttrycker det.

Annons

Åtta pilotbutiker ska bli fler

Han jobbar med cityutvecklingen i staden för bolaget Värnamo City, där Värnamo kommun äger 10 procent och har en post i styrelsen.

- Vi drog igång detta så sakteliga förra året och hade då åtta pilotbutiker som deltog. Nu ska vi relansera sidan och bredda oss så att det blir en portal som är öppen för hela kommunen, berättar han.

Inget att förlora för butikerna

Och en stor fördel för butikerna är att de i princip inte har något att förlora på att pröva att sälja sina saker genom den gemensamma nätbutiken.

- Vi låter alla lokala handlare i kommunen som vill vara med och testa på detta gratis. Börjar det gå bra för folk och vi märker att projektet går runt så måste vi förstås börja ta ut en avgift för deltagarna för att kunna få det att gå runt själva, men nu till en början kan alla vara med utan kostnad.

"Många vill gå online"

På så sätt hoppas han att den gemensamma e-handeln för kommunens handlare ska kunna fungera som en inkubator där även de som är nyfikna ska våga starta upp och testa på vad det innebär att bedriva e-handel. Och Anders Wallin tror att många kommer att vara intresserade.

- Det är många som vill gå online och starta e-handel, men som inte vågat eller vetat hur man gör. Nu har de chansen, säger han.

Satsar på marknadsföring

I samband med nysatsningen kommer Värnamo City också att börja marknadsföra sidan mer till kommunens invånare, något som tidigare varit eftersatt.

Marknadsföringen kommer att ske både analogt och digitalt, eftersom olika målgrupper helt enkelt tar del av olika former av marknadsföring.

Annons

- En del mindre aktörer som har unika butiker och jobbar själva har svårt att få det att gå ihop. Ofta handlar det om resursbrist, krånglig bokföring och marknadsföring som inte hinns med. Genom att vi marknadsför vår lokala gemensamma e-handel tar vi en del av bördan från deras axlar.

Potentiella kunder: Londonbor

Anders Wallin ser dessutom att det på sikt skulle kunna finnas målgrupper långt utanför Värnamo kommun som kommer vilja utnyttja e-handeln.

- Vi har exempelvis en turistnäring och besöksnäring som är stark här i stan med mycket tyska och danska turister som kommer årligen under sommarmånaderna. De skulle mycket väl kunna vara tänkbara kunder i e-handeln under vinterhalvåret. Samtidigt har vi många yngre som flyttat till London. Tänk vad häftigt att kunna göra en riktad marknadsinföringsinsats dit! Till Värnamokunderna i London, säger Anders Wallin entusiastiskt.

Annons