E-handlaren Vuxen.se fälls för könsdiskriminerande reklam

"De bara står i bakgrunden och hoppar så att brösten flyger."

Sexleksaksbutiken Mshop friades förra året efter att Reklamombudsmannen funnit att en barnröst i en vuxenreklam inte var stötande.

LÄS ÄVEN: Mshop frias: Barnröst i vuxenreklam inte stötande

Annons

Konkurrenten och nätbutiken Vuxen.se kom dock inte undan när en privatperson nyligen anmälde företaget för könsdiskriminerande reklam.

Anmälan ska gälla en tre sekunder lång reklamvideo som ska ha rullat på en elektronisk stortavla. Reklamombudsmannen, som fått ta ställning till videon, beskriver den såhär:

“I filmen visas tre kvinnor klädda i bikini. Kvinnorna visas från låren och uppåt. De står på en strand med upp­sträckta arm­ar och hoppar eller dansar. Texten "Vuxen.se Våra kunder har bättre sex än grannarna" i versal, vit text som syns framför kvinnorna.”

"Det finns inget sammanhang"

Företaget bakom Vuxen.se, Purefun Group AB, ska ha fått tillfälle att yttra sig till Reklamombudsmannen men har inte gjort det. Enligt anmälaren så ska reklamen objektifiera kvinnor:

- Även om Vuxen.se är en sexleksakssajt, ger det dem inte frikort till att publicera sexist­iskt reklam som objektifierar kvinnor. Det finns inget sammanhang till vad kvinnorna gör i rek­lamen. De bara står i bakgrunden och hoppar så att brösten flyger.

Reklamombudsmannen går på anmälarens linje och fäller företaget för könsdiskriminerande reklam.

- Opinionsnämnden finner att kvinnorna genom klädsel och poser framställs som sexobjekt. Framställ­ningen av kvinnorna som sexobjekt har ingen koppling till de marknadsförda produkterna sexleksaker. Nämnden konsta­terar att reklamen har visats på stortavla i offentlig miljö där den kan ses av alla som vistas på platsen. Fram­ställningen är därför sammantaget kränkande för kvinnor i allmänhet.

Annons
Annons