E-handlarnas godisutmaning: ”Hade varit fräckt med en robot”

Ett måste med plockgodis till påsken?

Påsken står för dörren och med den väntar en riktig godisfest. Enligt siffror från Svensk Handel går försäljningen av konfektyr upp med 64 procent veckan före påsk, jämfört med en vanlig försäljningsvecka.

LÄS ÄVEN: Så många e-handlar maten i påsk

Annons

Och många är förstås på jakt efter plockgodis att antingen äta själva, eller att lägga i påskägg till nära och kära. Men hur ska man som e-handlare bemöta kunder som helst vill plocka just sitt favoritgodis? Ehandel.se tog kontakt med Mat.se och MatHem.se för att reda ut hur de har resonerat kring påskens kanske största utmaning.

- Vi har kit med färdiga påsar i olika storlekar, berättar Måns Danielsson, vd på Mat.se.

- Visst hade det varit fräckt med en robot som kunde plocka unika påsar till varje kund, och det kommer säkert sådana lösningar längre fram. Men i dag är det för lite volymer för att det ska vara lönt att investera i det, fortsätter han.

"Kan inte delge specifika godisplaner"

Trots att man alltså inte får välja själv vilka sorter man vill ha, ökar godisförsäljningen hos Mat.se enligt Måns Danielsson ganska markant inför påsken. Han menar att ökningen procentuellt sett ligger på samma nivå som i fysiska livsmedelsbutiker.

Godismängderna som säljs i e-handeln är dock fortfarande relativt små.

- Det har att göra med att man sitter hemma och handlar. Har man redan ätit och inte är sugen på sötsaker så väljer man inte att handla godis på samma sätt. Vi kan ju också se att e-handelskonsumenterna handlar mer frukt och grönt än andra.

Kommer ni att kunna göra godispåsarna mer kundanpassade även om det nu inte är aktuellt att investera i en robot?

- Jag kan inte delge några specifika planer för vad vi ska göra med just godiset. Men vi jobbar hela tiden med att utveckla vårt sortiment och anpassa det till e-handeln.

Annons

Får experthjälp av godisföretag

Hos MatHem.se kan kunderna välja mellan en handfull färdigmixade godispåsar, som precis som hos Mat.se kommer i olika storlekar. Alla som handlar den här veckan bjuds dessutom på ett gratis påskägg med godis i, säger vd:n Tomas Kull när Ehandel.se når honom på telefon.

Hur väljer ni vilket godis som ska ingå i era färdiga kit?

- Vi samarbetar med Karamellkungen och de vet förstås vilka sorter som brukar gå bäst. Så de hjälper oss att kombinera rätt sorts påsar.

Tomas Kull ser ingen risk för att någon skulle välja bort att e-handla inför påsken på grund av att det inte går att plocka just det godiset man tycker bäst om.

- Vi säljer jättemycket godis just nu. Och jag kan bara tala för mig själv men jag har aldrig gillat att plocka godis i butiker där godiset ligger framme. Att e-handla är betydligt mer hygieniskt. Så för mig är det en självklarhet att göra på det här sättet.

Storpack med lösgodis av en sort

Om man nu ändå vill mixa sin godisskål själv finns det i MatHems sortiment även möjlighet att köpa kartonger med bara en sorts godis i. De finns i olika storlekar, men som exempel går det att köpa tre kilo Dumlekolor eller tre och ett halvt kilo fruktnappar.

Köper någon alltså lådor med till exempel 3,5 kilo godisnappar i?

- Ja, absolut. Annars skulle vi inte sälja det. Det är i och för sig ofta företag som handlar de större kartongerna. Och kanske en och annan gottegris, det vet jag faktiskt inte, avslutar Tomas Kull.

Annons