Familj i chock efter inspelning av Amazons röstassistent

"Jag kopplar aldrig in den igen".

I en tid där VR och AI brukar lyftas fram som de hetaste trenderna för framtidens e-handel, har det legat nära till hands att också prata om röstbeställningar. Google och Amazon har tävlat med varandra i att visa upp alla finesser med företagens respektive röstassistenter, och flera e-handlare har sett stora möjligheter i att låta kunderna beställa med rösten.

LÄS ÄVEN: Skoköp och vägbeskrivning när Googles assistent visades upp

Annons

Men att ha en digital assistent i hemmet är inte helt problemfritt, vilket en familj i den amerikanska delstaten Oregon nyligen fick erfara. Deras Amazon-assistent Alexa hade nämligen spelat in familjens privata konversation, utan att familjen var medveten om det. Och inte nog med det - Alexa skickade också vidare konversationen till en av familjemedlemmarnas arbetsgivare.

Sattes igång av TV-reklam

Händelsen har återgetts av bland andra Reuters, som skriver att Alexas inspelningsfunktion kan aktiveras om man säger "Alexa" eller något annat aktiveringsord, som användaren själv kan välja. Problemet är bara att det räcker att Alexa uppfattar det som att ordet har sagts för att den ska kopplas igång. Assistenten kan också triggas om ordet Alexa nämns i till exempel en TV-reklam som hörs i rummet. Det är det som ska ha hänt i det här fallet, enligt Reuters.

På något sätt ska Alexa också ha uppfattat konversationen i rummet som att avsändaren bad assistenten att skicka iväg inspelningen som ett meddelande. Då ska Alexa ha frågat "till vem?" och sedan uppfattat det pågående samtalet  som att en mottagare uppgavs. Allt enligt Amazon, vars kommentarer återges av Reuters. Amazon ska också ha sagt att företaget överväger olika möjligheter för att förhindra att liknande saker händer igen.

"Ett totalt intrång"

Den aktuella konversationen, som alltså skickades iväg till familjemedlemmens arbetsgivare, ska ha handlat om något så oskyldigt som golv. Men enligt en av de drabbade, en kvinna som Reuters kallar "Danielle", var händelsen ändå omskakande.

- Jag kände mig invaderad. En totalt intrång i vårt privatliv. Jag sade genast att jag kopplar aldrig in Alexa igen, jag kan inte lita på den, sade hon enligt Reuters.

Annons