Debatt: Fler borde ta vara på möjligheterna i öst

David Lloyd, Alibaba Groups Managing Director för UK, Irland och Norden, uppmanar de svenska e-handlarna att vidga sina vyer.

Debattartikeln knyter an till "Alltför dåliga kunskaper om asiatiska samhället i Sverige", som publicerades på DN Debatt den 22 mars.

I slutet av 2018 beräknades antalet aktiva kinesiska internetanvändare till 802 miljoner. Det är fler än den sammanlagda befolkningen i Europa och två och en halv gånger USAs befolkning. Den kinesiska e-handelsmarknaden omsatte samma år 636 miljarder dollar.

Annons

"Många tvekar att ta steget utanför Norden"

Den kinesiska ekonomins snabba utveckling och den explosionsartade tillväxten i medelklassen har gjort Kina till en marknad med stor potential för företag som är redo att skala upp sin verksamhet. Inte nog med att marknaden och köpkraften är enorm, det finns dessutom ett stort och växande intresse för skandinaviskt mode och design bland kinesiska konsumenter. Nordiska produkter anses både vara mycket trendiga och högkvalitativa.

I den snabbt växande kundgruppen av unga med ökande disponibel inkomst och hög varumärkeskännedom, stiger efterfrågan på nordiska livsstilsprodukter i rekordfart. Trots det fokuserar många nordiska varumärken ändå på hemmamarknaden och tvekar att ta steget utanför Sverige och Norden. I en tid av digital omställning och gränsöverskridande handel är det kritiskt att utforska nya kanaler och marknader för att växa och fortsatt vara relevant för kunderna. För e-handlare som vågar vidga sina vyer och blicka österut finns mycket att vinna.

Kinas konsumenter handlar på plattformar

I PostNords e-handelsbarometer för 2018 uppgav 38 procent av de tillfrågade företagen att anledningen till att de inte har försäljning i utlandet är logistiska utmaningar och 19 procent att det saknade kompetens. Båda dessa utmaningar kan plattformstjänster som exempelvis Alibaba lösa.

I motsats till svenskars shoppingbeteende online, besöker den kinesiska konsumenten inte respektive varumärkes hemsida utan handlar via marknadsplattformar, som exempelvis Alibabas B2C-plattform Tmall. Här nås årligen 636 miljoner aktiva konsumenter som söker shoppingupplevelser som tar tillvara trender i sociala medier och de senaste innovationerna. Det kan exempelvis handla om gamification och virtual reality. Att erbjuda en totalupplevelse på plattformarna gör att kunden stannar längre och konsumerar mer. Företag bör utvärdera hur de kan dra nytta av ny teknologi och hur de kan vässa sin förmåga att nå kunder med de produkter som efterfrågas, när de efterfrågas.

713 miljoner smartphoneanvändare

Särskilt bra presterar de varumärken som valt att frångå etablerade strategier, som utforskat det som är unikt med de asiatiska marknaderna och utvecklat lokala strategier därefter. Dessa marknader har unika kulturella kännetecken som även påverkar konsumentbeteenden. Exempelvis är andelen som äger stationära datorer i Kina mycket liten jämfört med de nordiska marknaderna medan hela 713 miljoner människor var smartphoneanvändare 2018. Det är via dessa som e-handeln sker med hjälp av betalningstjänster som exempelvis Alipay, som har över en miljard användare och underlättar genomförandet av köpet på plattformarna.

Men att shoppa är mer än en transaktion i Kina. Det är en social aktivitet som helst delas med vänner genom att prata om och recensera produkter i sociala medier. Shoppingarrangemang så som Singles’ Day och kinesiska högtider erbjuder unika försäljningsmöjligheter. De företag som omsätter dessa insikter om marknaden i sina strategier och låter anpassa shoppingupplevelsen därefter har alla möjligheter att slå stort i Kina.

"Kina är DW:s största utlandsmarknad"

För företag som vill bygga upp en närvaro på den kinesiska marknaden utan att ha, eller som komplement till, en fysisk närvaro i landet har plattformslösningar visat sig fungera mycket väl. Sedan ett år tillbaka har H&M en egen flagskeppsbutik på Tmall och klockvarumärket Daniel Wellington är idag det varumärke som säljer flest klockor på plattformen. Kina är Daniel Wellingtons största utlandsmarknad. Även Fjällräven och Babybjörn hör till företag som skördat stora framgångar. Men även mindre och yngre varumärken som svenska Foreo, Urbanears och Herobility och norska Stokke har sett potentialen i att expandera med hjälp av en plattformslösning och har genom Alibaba etablerat sig på den kinesiska marknaden.

Nya trender och innovationer kommer idag i allt högre utsträckning från de snabbt växande asiatiska marknaderna. Att inte bygga upp en närvaro på världens största och snabbast växande detaljhandelsmarknad riskerar medföra att svenska varumärken hamnar i kölvattnet. Det kan bli ett mycket kostsamt beslut.

Annons

LÄS ÄVEN: Möt Alibabachefen som ska ta Nordens e-handlare till Kina

Annons