Fysiskt apotek nära att slås ut av bristen på farmaceuter

Räddades i sista stund från att få hålla stängt hela sommaren.

Kommer det i framtiden att vara möjligt för apotekskedjorna att vara fysiskt närvarande i så gott som alla svenska tätorter? Den frågan har blivit aktuell sedan ett apotek i värmländska Likenäs var nära att få hålla stängt hela sommaren. 

Vi har redan sett att kunderna i allt större utsträckning vänder sig till nätapoteken för att göra sina inköp, och pionjären Apotea kunde så sent som i går rapportera en tillväxt på nära en miljard under årets första halvår.

Annons

LÄS ÄVEN: Apotea ökade med 36 procent

Och utöver att allt fler apoteksinköp alltså verkar ske på nätet, så tampas de fysiska apoteken med ett annat problem. Bristen på farmaceuter har blivit påtaglig på flera håll i landet, och det är precis det som har drabbat Likenäs. Där såg Kronans Apotek innan sommaren ut att få hålla stängt mellan 16 juni och 2 september.

"Stängt i tre veckor istället för elva"

Så småningom lyckades man dock "hitta en lösning", som innebar att det kunde vara delvis öppet under vecka 25,26 och 27. Därefter såg företaget ingen annan lösning än att hålla stängt i ett par veckor, men nu kommer apoteket att öppna igen den 30 juli.

- Apoteket kommer att hålla öppet fem dagar i veckan mellan 10-13. Det innebär att Kronans Apotek i Likenäs har haft helt stängt under endast tre veckor istället för de befarade elva, skriver Apotek Kronan i ett pressmeddelande.

Även för Apotea har det - trots Morgongåvas närhet tillbåde Stockholm och Uppsala, varit svårt att hitta farmaceuter. Nätapoteket har till och med fått öppna ett extra lager i Stockholm, för att "skapa jobb där efterfrågan fanns", som vd:n Pär Svärdson har uttryckt det hela. Och hur lätt det då är att hitta farmaceuter i Likenäs, kan man förstås gissa sig till.

LÄS ÄVEN: Apotea öppnar ett nytt lager på Lidingö

"Har vänt på alla stenar"

Och för Kronans Apotek, som i pressmeddelandet hänvisar till sin app och hemsida, verkar det handla om en enda farmaceut som företaget till sist fick tag i.

- Vi har vänt på alla stenar vi kan och är glada över att vi nu lyckats hitta en lösning som innebär att vi kan hålla öppet resten av sommaren. Vi är oerhört tacksamma för den farmaceut som nu träder in och därmed löser situationen för Likenäs, säger säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans Apotek.

Annons

LÄS ÄVEN: Kronans e-handel växte med 69 procent - storsatsar på AI 

Annons