Handeln lägger 11 miljarder om året på säkerhet

Svensk Handel kräver 10 000 nya poliser för att få bukt med problemen.

Svenska handelsföretag spenderar omfattande summor varje år på olika säkerhetsåtgärder. Enligt Svensk Handels senaste undersökning ska säkerhetsförebyggande åtgärder som exempelvis larm, övervakningskameror och väktare kosta de svenska handlarna 11 miljarder kronor årligen. 

Kostar som hela Polismyndigheten

Dessutom kostar de stölder och rån som handlarna årligen utsätts för ungefär lika mycket. Totalt handlar det alltså om runt 22 miljoner per år, vilket är i nivå med Polismyndighetens årliga budget, enligt branschorganisationen Livsmedelshandlarna, som är en fristående organisation.

Annons

Vi har tidigare bland annat berättat om Webhallen, vars centrallager utsattes för ett rån mitt på ljusa dagen och även flera andra elektronikföretag har under den senaste tiden drabbats av flera liknande kupper.

LÄS ÄVEN: Väpnat rån mot Webbhallens Centrallager mitt på ljusa dagen

"Vi kan inte ha det såhär längre"

Svensk Handel menar nu att frågan om handlarnas säkerhet måste börja prioriteras av politiker och andra beslutsfattare.

- Vi kan inte ha det så här längre, problemen måste tas på allvar. Förutom att mängdbrotten ökar ser vi också en hårdare ton bland de kriminella. Överlag ser vi en respektlöshet vi inte sett tidigare och den drabbar personalen i handeln hårt. Inte bara i utsatta områden utan det sker i hela landet. Handlarna gör vad de kan för att skydda sina butiker och sin personal men men nu ser vi allt oftare hur arrogans och respektlöshet, samt brist på hyfs och välvilja, går ut över personalens arbetsmiljö. Det är bortom acceptabelt, säger Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer i ett pressmeddelande från Livsmedelshandlarna.

Så sent som i förra veckan kunde vi även berätta om det så kallade “returtricket”, där e-handlare luras av kunder som sätter i system att returnera kopior istället för den beställda - äkta - varan, som köparen således behåller. Samme Per Geijer uppmanade då e-handlarna att se upp med vad de får tillbaka i returerna.

LÄS ÄVEN: Varning för returtricket: “Se upp med vad du tar emot”

"Handeln får betala notan"

Han och Svensk Handel menar nu att den fmängd brott som handlare utsätts för och därmed måste skydda sig emot, har gjort att situationen kräver en drastisk åtgärd. Organisationens eget förslag på lösning är att tillsätta 10 000 fler poliser på riksbasis för att stävja kriminaliteten i samhället.

- Det krävs ett rejält omtag. Politikerna anser att de gjort det, med den här omorganisationen inom polisen, men de har bara börjat. Det kommer att ta lång tid att bygga upp en fungerande polisorganisation. Tills dess är det handeln som får betala notan, säger Per Geijer.

Annons

Annons