Hotas av konkurs – har kvar Trygg E-handel

Svensk Digital Handel bedömer Teknikmagasinets finansiella status som god trots att företaget har försatts i rekonstruktion.

Efter att skuldbördan vuxit sig alltför stor såg Teknikmagasinet ingen annan utväg än att ansöka om rekonstruktion, och i förra veckan kunde vi rapportera att företagets förhoppning är att ökad e-handel ska hjälpa bolaget att komma på fötter igen.

"Inte kan det väl vara så lurigt?"

Men bolagets ostadiga ekonomi verkar inte ha spelat någon roll för Svensk Digital Handel, som i skrivande stund bedömer Teknikmagasinets finansiella stabilitet som “god”. Det vill säga mer än en vecka efter att rekonstruktionen var ett faktum. SDH har inte märkt av några klagomål på Teknikmagasinet, och intygar därför att butiken “lever upp till Trygg e-handels krav för e-handlare”.

Annons

Intyget, som är undertecknat av Svensk Digital Handels VD Jonas Ogvall, har fått e-handlare att reagera på Facebook.

- Jag kan inte låta bli att fundera på HUR den finansiella statusen bedöms. Den är ju uppenbarligen bedömd som god så sent som idag, eftersom den är stämplad med dagens datum. För inte kan det väl vara så simpelt lurigt att det alltid är dagens datum som står där - då är det ju snudd på bedrägeri! skriver till exempel en person.

Johan Eriksson, som är ansvarig för Trygg E-handel hos Svensk Digital Handel, berättar för Ehandel.se att de tittar på flera områden - som juridik, ekonomi och eventuella kundklagomål - när de bedömer om ett företag ska få ha Trygg E-handel eller inte. Det är alltid konsumenten som är i fokus, och även under en rekonstruktion är konsumentskyddet starkt, betonar han.

- Men vi vill inte lämna det till konsumenten att hålla reda på om ett företag går i konkurs och därför har vi våra certifieringsregler som säger att man får plocka ner märket under tiden rekonstruktionen pågår. När man sen är på banan igen får man göra en ny ansökan och då behandlar vi den ganska snabbt, säger han.

"Görs i samråd med e-handlaren"

Att det finansiella läget hos Teknikmagasinet fortfarande bedöms hålla måttet förklarar Johan Eriksson med att SDH får in underlag från många olika källor, och att det ibland kan uppstå en fördröjning i informationen. Han vill ogärna kommentera enskilda bolag, men menar att Teknikmagasinets trygghetsmärke kommer att plockas ner.

- Vi inleder en uppsägning men går inte in och slår på alla larmknappar, utan vi gör det här i samråd med e-handlaren, säger han.

Hur lång tid har man på sig att ta bort loggan?

- Det kan ta lite tid. Omkring en vecka är vanligt.

Annons

Men kan du förstå om folk tycker att det ser konstigt ut?

- Ja, absolut. Det kan jag förstå. Men alla har inte koll på våra processer heller.

När den här artikeln publicerades hade Teknikmagasinet fortfarande uppe sitt Trygg E-handelsmärke på sajten. På Trygg E-handels sida har Teknikmagasinets status uppdaterats till "certifierad/under utredning", men företaget anses fortfarande ha god finansiell stabilitet.

Annons