I dag: EU slår fast den nya lagen mot geo-blocking

Träder i kraft i början av nästa år.

Att man inom EU inte är så förtjust så kallad geo-blocking, det vill säga att spärra kunder beroende på i vilket land de bor, har nog inte undgått någon.

Nyligen kunde vi berätta att unionens medlemsländer hade kommit överens om att införa ett förbud mot att dirigera in kunder på landsspecifika sajter. De nya reglerna innebär även att man som europeisk e-handlare måste vara beredd att ta emot beställningar från kunder i alla EU:s medlemsländer. Som e-handlare måste man däremot inte stå för frakten till andra länder - det får kunden ta hand om själv.

Annons
Annons

LÄS ÄVEN: Beslutet: Alla e-handlare måste sälja till hela EU

Delar inte EMOTAS åsikt

I dag kommer den nya förordningen att antas av rådet för EU-ministrar. Förordningen börjar dock inte att gälla förrän i början av nästa år.

Sveriges regering ser, till skillnad från e-handelsorganisationen EMOTA, positivt på den nya förordningen - som man menar är positiv för Europas konsumenter.

LÄS ÄVEN: Varning för problem med EU:s nya e-handelslag

- Konsumenter ska inte längre kunna bli utsatta för diskriminerande behandling vid gränsöverskridande shopping och blockeras från webbsidor baserat på vilket land de bor i. Alla konsumenter i EU ska ha rätt att komma åt och kunna köpa produkter eller tjänster på webbplatser och butiker som ligger i ett annat EU-land, skriver Regeringskansliet i ett pressmeddelande.

"Ett exempel på när EU förbättrar"

Beskedet är att de nya reglerna “förbjuder diskriminering av konsumenter och företag när det gäller tillgången till priser, försäljning eller betalningsvillkor när man handlar från ett annat EU-land”.

- Svenska konsumenter ska inte behöva betala ett högre pris än tyska eller spanska konsumenter när de köper biljetter till musikfestivaler, sportevent eller när hyr bil i ett annat EU-land. Det här är ett steg i rätt riktning och ett bra exempel på när EU förbättrar för vanligt folk i vardagen, säger EU- och handelsminister Ann Linde (S) i en kommentar.

 

Annons
Annons

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!