IKEA lanserar AR-app med Apples nya kit

Tjänsten blir tillgänglig i Sverige i slutet av september.

Tidigare i år har vi kunnat konstatera att IKEA blev först ut med att lansera en tjänst med VR-kök, där kunderna kunde laga pannkakssmet i den virtuella verkligheten.

Nu hoppar den svenska möbeljätten på nästa digitala hajp och lanserar även en app med så kallad AR-teknik. AR står alltså för Augumented Reality, vilket betyder “förstärkt verklighet”. Och det är precis vad IKEA menar kommer att ske för den som använder den nya appen, som fått namnet IKEA Place. 

Annons

Påstås ge 98 procents exakthet

Tanken är nämligen att man genom den ska kunna se hur en viss möbel skulle passa i ens eget hem. Enligt IKEA är appen anpassad så att alla möbler återges med skalenlig precision och i 3D. Det gör att möblerna automatiskt får exakt rätt storlek, design och funktion. 

Detta gör att möblerna, enligt IKEA, återges med 98 procents exakthet. Den som vill ska till och med kunna se tygets struktur, samt hur belysning och skuggor skulle sett ut, om möbeln de facto stod på ett visst ställe i bostaden, påstås det. 

- IKEA Place gör det lättare att fatta köpbeslut i ens eget hem. Man inspireras och kan testa många olika produkter, stilar och färger, i verkliga rumsmiljöer, genom ett enkelt svep med fingret. På samma sätt som Internet ser vi att AR, tillsammans med VR, kommer att förändra spelplanen för detaljhandeln. Skillnaden är att det den här gången kommer att gå mycket snabbare, säger Michael Valdsgaard, chef för digital transformation på Inter IKEA Systems, i ett pressmeddelande.

Inredningen kan delas med vännerna

Den som önskar ska även kunna spara och dela den digitala möbleringen i form av bilder och filmer, samt köpa produkterna direkt i appen.

IKEA tror nu att den nya tekniken på sikt kommer att förändra hela detaljhandeln och kallar appen för “en milstolpe i IKEAs digitala omställning.”

Världspionjärer med Apples AR-kit

Appens teknik bygger på det AR-kit som Apple nyligen lanserade och enligt IKEA blir de nu ett av de första bolagen i världen att presentera en AR-app på Apples plattform.

Annons