Instagram öppnar för att näthandla i bilderna

Bildnätverket är nu ruskigt nära köp i appen.

Precis som alla sociala nätverk vill Instagram rida på e-handelsvågen och ta en procent på försäljningen. Hittills har e-handlare fått nöja sig med en länk på profilsidan som, om e-handlaren är finurlig, tagit användarna till en kopia av instagramflödet. Ett flöde där man sedan kan shoppa det som finns i bilderna.

Instagram tjänar förstås inte något på detta och nu tar man ett steg närmare e-handel direkt i den mobila appen.

Annons

Med start i nästa vecka kommer vissa utvalda detaljhandlare i USA att kunna visa upp produktnamn och pris i bilderna. Via en knapp nere i det vänstra hörnet på bilden kan man klicka fram alla produkter som syns i bild. Klickar användaren sedan på en produkt så kommer denne till en produktsida inuti appen.

Slussas vidare till e-handeln

Här tar dock Instagrams inblandning slut, i dagsläget. Vill man köpa varan och därmed klickar på "köp nu" så förflyttas användaren till detaljhandlarens egen sida. Förmodligen inte utan att Instagram får en krona eller två för besväret.

Steget att sedan baka in en egen eller e-handlarens kassa direkt i appen är förstås inte monumentalt och något vi nyligen fått se Facebook genomföra i sin chattapp Messenger.

Instagrams plan för e-handeln verkar alltså vara klickbara "prislappar" i bilderna. Vid lanseringen ska det vara 20 stora detaljhandlare med på tåget och utrullningen sker stegvis där ett utvalt antal iOS-användare i USA kommer få se de nya "köpbara" bilderna i nästa vecka.

LÄS ÄVEN: En fjärdedel av nätbutikerna använder nu Instagram

Annons