JD öppnar hundratals obemannade butiker

Ska de lyckas med det som alla andra misslyckas med?

Den teknikfokuserade, kinesiska e-handelsjätten JD.com planerar att öppna hundratals obemannade butiker. Det rapporterar flera internationella medier, däribland Business Insider.

Värmekameror och ansiktsigenkänning

Tanken är att kunderna ska kunna handla i butikerna utan att ens gå igenom någon checkout vid utgången. Exakt vilken betalningsmetod som ska användas, ska dock ännu inte vara helt klart, men det sägs att ansiktsigenkänning via kameror i taket, kommer att vara en viktig del i det nya konceptet. Värmekameror som ska kartlägga kundernas rörelser och vilka produkter de väljer, väntas också placeras ut i butikerna.

Annons
Annons

Vi har tidigare berättat om hur JD experimenterar med drönare och har lyckats utveckla en sådan som kan ta upp till ett ton i lasten. Små robotar som levererar paket och tar sig fram via gång- och cykelbanor i Kinas större städer, sägs också vara på gång.

LÄS ÄVEN: Han skapar tekniken som tar näthandeln in i framtiden

Utmanar Alibabas koncept

Den teknologi som nu väntas komma till användning i de obemannade butikerna, ska JD ha testat i sitt högkvarter och nu hoppas e-handelsjätten kunna utmana en av sina största konkurrenter - marknadsplatsen Alibaba. De är dessutom redan på banan och driver redan obemannade matbutiker. I dessa krävs det dock att kunderna scannar en QR-kod för att kunna gå in i butiken. I vissa butiker kan endast 50 personer handla samtidigt och JD tros nu fokusera på att göra sin teknik bättre än den som Alibaba redan använder.

En annan som sägs vara oroad är den amerikanska e-handelsjätten Amazon. Deras eget koncept med obemannade butiker, Amazon Go, är försenat, då företaget stötte på problem med just tekniken. Även där hade systemet problem med att låta större mängder av människor att handla samtidigt.

LÄS ÄVEN: Inställd premiär: Teknikstrul i Amazons obemannade butik

Svenskt projekt urartade

Även här hemma i Sverige har det som bekant skett försök med obemannade butiker, främst då i drift av Robert Illijason. Även det projektet resulterade dock i problem med just tekniken och i en av butikerna urartade konceptet med att det stals produkter för över 50 000 kronor.

LÄS ÄVEN: Obemannad butik stängd - stölder för 50 000 kronor

Huruvida JD.com nu lyckas med det som alla andra hittills tycks misslyckas med, återstår alltså att se.

Annons
Annons

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!