Katastrofveckan är här – vi avslöjar när det värsta är över

Kunderna är strax tillbaka igen!

Medan många får överraskningar och godis i sina påskägg, så är e-handlarnas påskvecka för det mesta tom på försäljning. Vi har tidigare förvarnat er läsare om att denna vecka kommer att bli en riktigt dålig vecka.

LÄS ÄVEN: Håll i hatten: Katastrofveckan är framför oss

Annons

Påskveckan är inte alltid årets sämsta e-handelsvecka, men i fjol lyckades påsken även ta den inte så smickrande positionen.


Klicka för större bild (data från Ehandel.se Analytics)

Medan den traditionella detaljhandeln går ovanligt varm under påsken, när Sveriges befolkning bland annat vallfärdar till matbutikerna, så står alltså e-handeln stilla.

LÄS ÄVEN: Så många planerar att e-handla maten i påsk

Det enda vi kan göra för att trösta er är att förbereda er på nedgången, så att man som ensam e-handlare inte står och undrar varför nätbutiken har noll i konvertering.

Påskapokalypsen inte här ännu

I dag, under måndagen, så har påskapokalypsen inte slagit in ännu. Försäljningen denna dag var bara tio procent under snittet för veckorna 12 till 18 förra året, alltså veckorna runt påsken. Tisdagen och onsdagen är likaså inte överdrivet påverkade, även om de förstås ligger under det normala.

Klicka för större bild (data från Ehandel.se Analytics)

På skärtorsdagen kommer dock smällen, om vi tittar på fjolårets utveckling. Under torsdagen så dalade försäljningen med hela 27 procent. Fredagen och lördagen är inte lika dåliga som torsdagen, men långt under snittet.

Annons

Torsdagen är dock inte sämst utan på söndagen så dalar försäljningen också med 27 procent, under det “normala” denna tiden på året. Räknar vi decimaler så är söndagen något sämre än torsdagen, men oavsett så kan man som e-handlare räkna med rejäla dippar i försäljningen under torsdagen och söndagen.

Det vänder snabbt igen

Vissa branscher är förstås mer drabbade än andra, vilket innebär att vissa e-handlares försäljning helt och hållet stannar upp under denna period. Bli alltså inte orolig om det ser mycket mörkt ut denna torsdag. Det kommer nämligen att lätta upp igen.

Det positiva är att konsumenterna snabbt verkar glömma bort allt påskfirande redan på annandag påsk. Måndagen låg nämligen över snittet i fjol och under hela den efterföljande veckan så är försäljningen i linje med snittet under den större perioden.

Håll alltså ut och njut av påskmaten och godiset, så kan vi lova att beställningarna börjar trilla in igen i vanlig ordning redan under nästa vecka.

Glad Påsk önskar vi på Ehandel.se!

Annons