Korrekturfel ledde till fällning för Komplett.se

"En uppenbar lögn".

E-handelsjätten Komplett har återigen hamnat i trubbel kring sin annonsering. I december kunder vi berätta om hur Komplett fällts för sin prismatchning, som innebar att kunden fick ett presentkort i nätbutiken.

LÄS ÄVEN: "Prismatchning" innebar presentkort - nu fälls Komplett

Annons

Nu har Reklamombudsmannen (RO) fällt e-handelsjätten igen. Denna gång handlar det dock om en vanlig bannerannons som rullat på Expressen.se. Annonsen som visades upp ska ha erbjudit en Samsung-surfplatta för 1490 kronor, nedsatt från 2490 kronor.

- I annonsen står det att en Samsung Galaxy Tab A kostar 1490 kronor. Klickar man på annonsen och kommer till hemsidan så anges priset vara 1690 kronor. En uppenbar lögn att skriva att den kostar 1490 och på så sätt få människor att klicka sig vidare till butiken, ska anmälaren ha sagt till RO.

"Den mänskliga faktorn"

Problemet med annonsen är alltså uppenbart, priset som visats upp har inte varit det som erbjudits i nätbutiken.

- Enligt annonsören ligger det inte i deras intresse att vilseleda kunderna och i det här fallet berodde felet på den mänskliga faktorn, skriver RO.

Komplett menar på att det skett ett fel vid korrekturläsningen hos annonsören, som inte uppdagats med en gång. Annonsen ska ha legat ute i två dagar innan felet upptäcktes.

Detta är inte första gången som Komplett har problem med vilseledande bannerannonser. 2017 så ska en "gammal" annons ha snurrat runt på Facebook efter kampanjens utgång, och därmed erbjudit en rabatt som inte längre fanns i nätbutiken. Något som också relaterade i att Reklamombudsmannen fällde Komplett för vilseledande reklam.

LÄS ÄVEN: Komplett fällda efter att Facebook visat gammal annons

Annons
Annons