Kort- och nätbedrägerier har ökat med 100 procent i år

Allra snabbast ökar bedrägerierna där kortuppgifterna används utan att bedragaren har tillgång till själva kortet.

Bedrägerierna på nätet ökade med 50 procent under 2015 och enligt polisens nationella bedrägericenter har datorbedrägerierna ökat med 237 procent under de senaste fem åren. I ett försök att få bukt med problemet har regeringen tagit fram en ny lag som ska träda i kraft den 1 juli i år.

En lag som som ska göra straffbart att kapa någon annans identitet och köpa varor eller tjänster i deras namn, även kallat id-kapning. En lag som välkomnas av många men som enligt vissa borde ha instiftats för länge sedan då kort- och Internetbedrägerierna ökat markant de senaste åren, och så även i år.

Annons
Annons

Enligt SFF Stöldskyddsföreningen har bedrägerierna ökat med 100 procent hittills i år i jämförelse med samma period förra året. Men det är inte bara den klassiska id-kapningen som ökar i rask takt.

"Mängder av kortuppgifter i omlopp"

Enligt polisens nationella bedrägericenter är det framför allt bedrägerier där kortuppgifterna används utan att bedragaren har tillgång till själva kortet som ökar.

– Det finns mängder av kortuppgifter i omlopp vilket bland annat tyder på att säkerheten brister på vissa håll där kortuppgifter lagras, säger Lotta Mauritzson, ansvarig för rådgivning på SSF Stöldskyddsföreningen.

Det har på senare tid även cirkulerat en hel del bluffmail där företag som PostNord, Ikea och Amazon använts som avsändare. Vissa av mailen innehåller bifogade filer med skadlig kod som låser datorn och angriparna kräver sedan en "lösensumma" för att låsa upp den igen.

– Det är svårt att skydda sig helt mot bedrägerier, men det finns en rad saker att göra för att minska risken att bli utsatt och det är bra att försöka följa med lite i utvecklingen när det gäller tillvägagångssätt, säger Lotta Mauritzson.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!