Nya bluffmail cirkulerar med Ikea som avsändare

Ett virus riktat mot banker sprids nu runt om i Europa där den svenska möbeljättens varumärke utnyttjas som ingång.

Det har cirkulerat friskt med bluffmail under hösten. PostNords namn har använts, inte bara en, utan två gånger under kort tid. Även e-handlaren Vuxen.se har varnat för bluff-sms där kunder uppmanats att klicka på länkar inuti meddelandet.

Nu är det ytterligare ett svenskt varumärke som utnyttjas för att infektera datorer och sprida skadlig kod, nämligen Ikea. Det hela ska ske genom e-post som skickats till brittiska mejladresser, och som utformats som en orderbekräftelse från möbeljätten med avsändaradressen "DoNotReply@ikea.com", rapporterar Dagens Nyheter.

Annons
Annons

Inte nått Sverige ännu

Syftet ska vara att samla in användarnamn, lösenord samt kortuppgifter och andra personliga data i bankerna för att kunna komma åt pengar på konton.

Mejlen som ska innehålla viruset, ”Dridex Malware”, har ännu inte nått Sverige, men enligt polisen är det stor risk att det kommer även hit. Precis som vanligt är polisens uppmaning att radera alla mail som man misstänker kan innehålla virus, och framför allt ska den bifogade bilagan inte öppnas.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!