Nätbedrägerierna ökade med 50 procent under 2015

Bedrägerierna på nätet fortsätter att öka, allra vanligast är att bedragare med hjälp av stulna kortuppgifter köper varor på nätet i andras namn.

Varje år matas vi med nya siffror som visar att bedrägerierna på nätet ökar i rask takt och allt fler svenskar får sin identitet kapad av någon som köper varor eller tjänster i deras namn. Men trots att det förs diskussioner mellan olika aktörer, samtidigt som det snackas om en hårdare lagstiftning, ser bedrägerierna inte ut att mattas av.

Nu rapporterar Ekot att datorbedrägerierna ökade med 50 procent under 2015.

Annons

– Det är en ganska rejäl ökning. Det ser väldigt illa ut när det ökar så här mycket och när vi står lite handfallna i vad vi ska göra åt det. Det säger Nina Jelver som är analytiker på Nationellt Bedrägericenter på Polisen.

Vanligast men otryggt

Enligt polisens nationella bedrägericenter har datorbedrägerierna ökat med 237 procent under de senaste fem åren. En ökning som enligt Ekot bland annat beror på e-handelföretag som hackas och att förövarna sedan säljer vidare kundernas kortnummer till bedragare som köper varor på nätet i andras namn.

I mitten av december publicerade Sentor en ny undersökning som visade att 68 procent av konsumenterna är oroliga för bedrägerier och 43 procent har råkat ut för Internetbedrägeri i någon form. Och trots att kortbetalning är den vanligaste betalmetoden, 78 procent använder betal- eller kreditkort när de handlar, är det bara 18 procent som anser att det är det tryggaste betalmedlet.

Annons