Lampan.se berättar om vägen mot 100 miljoner

Vill lysa upp Europa.

Lampans marknadschef, Kim Borg, beskriver tillväxtplanen som "ganska tuff". Målet är att företaget inom fem år ska omsätta 100 miljoner kronor. Under 2017 landade de på strax under 40 miljoner, men tillväxten har varit god under de senaste åren.

LÄS ÄVEN: Efter ordersuccén: Lampan.se filmar sig till en ljusare framtid

Annons

Sedan företaget utökade sin verksamhet med e-handeln år 2011, så har tillväxten tagit rejäl fart. Så sent som 2014 omsatte Lampan drygt 20 miljoner kronor, så sedan dess har det skett nära på en fördubbling på den fronten. E-handeln står idag för cirka 80 procent av den totala omsättningen.

- Vi ökar både i den fysiska butiken och i e-handeln, men framförallt i e-handeln. Det som är vår utmaning är att vi inte växer med lånade pengar, vilket gör att vi måste växa i vår egen takt. Men sedan 2011 har vi haft en jättebra tillväxt och en stark lönsamhet, från dag ett med e-handeln egentligen. Så det ska vi fortsätta med, berättar Kim Borg, vd på Lampan.se, för Ehandel.se.

Har växt ur lokalen - letar ny

Företaget håller rent fysiskt till i Uddevalla, där de även har sin fysiska butik i närheten av ett av stadens köpcentrum. I anslutning till butiken har företaget även sitt lager och även där har tillväxten märkts av ordentligt. Vad som brukade vara fem medarbetare på butik och lager, är numera ett 20-tal. Med det i åtanke är det kanske inte så konstigt att utrymmet i de nuvarande lokalerna har "krympt". Men bygga ut de nuvarande ytorna får de inte, så nu pågår istället förhandlingar om en ny lokal.

- Vi behöver större lokaler, samtidigt som vi skulle kunna få lite mer effektivt kontorsutrymme för lager också. Då kan vi även expandera och ta in nya varumärken. Vi hoppas att det kan gå i lås så att vi i maj kan påbörja inflyttningen, säger Kim Borg. 

Ny plattform och betallösning

Samtidigt står en annan stor förändring för dörren. I dagarna får företaget nämligen ett nytt affärssystem och därmed även en ny plattform för e-handeln.

- Vi kommer att byta till en e-handelsleverantör som heter Eseco, ett Malmöföretag. För plattformen kommer vi att välja Magento och så kör vi open source så att vi själva ska äga plattformen och själva ha makt över den. 

Tanken är att företaget med de förändringarna själva ska kunna styra över vilken riktning plattformen ska ta, så att de kan anpassa den efter sina verksamheter och behov. 

Siktar mot Europa

Idag har företaget lokala sidor i de nordiska länderna, men i och med den förestående flytten har Lampan även börjat blicka vidare ut i världen.

Annons

- Vi har börjat titta lite på andra marknader också. Polen och Tyskland bland annat. Så vi kommer inte att nöja oss med de nordiska marknaderna.

Kommer ni att heta Lampan i Polen också? 

- Haha, ja, vi får nog göra en analys av det. Men det hade ju varit smidigt om vi hade kunnat använda samma namn, avslutar Kim Borg.

Annons