Kompetenskrisen: M vill införa programmering i grundskolan

Moderaternas näringspolitiske talesperson vill införa programmering i grundskolan för att bekämpa arbetsmarknadens brist på digital kompetens.

Lars Hjälmered (M), partiets näringspolitiske talesman besökte under förmiddagen ett antal e-handlare i Kalmar för att höra sig för om deras erfarenheter och vad de ser för utmaningar framöver.

- Sverige har en tradition av distanshandel med stora postorderföretag och en hög datoranvändning. I dag finns det många exempel på olika distanshandelsregler i Europa som försvårar för svenska företag att sälja allt från tjänster till kylskåp. Därför är politikens främsta uppgift att påverka för att jämna ut förutsättningarna i hela Europa, säger Lars Hjälmered till Barometern.

Annons
Annons

Han ska bland annat ha träffat Jörgen Bödmar, VD på DesignOnline, vars företag expanderar över stora delar av Europa.

- Vi är utsatta för en extrem prispress. I Danmark börjar till exempel varje köp med pricerunner och att då exempelvis ha sex procents högre moms är direkt en konkurrensförlust, säger Jörgen Bödmar.

Följer Jonas Ogvalls linje

Inom kort kommer Ehandel.se att anordna kompetensdagen eCademy för bland annat e-handelsföretag och studenter, och enligt Lars Hjälmered är det av yttersta vikt att Sverige får till en bättre kompetensförsörjning när det gäller digital verksamhet.

– Vi moderater vill införa programmering redan i grundskolan. Vi behöver knyta fler duktiga och välutbildade personer till våra företag.

Utspelet kommer bara en dag efter att Konsultkompaniets VD i en debattartikel skrev att IT-kompetensen i svenska bolag håller en för låg nivå, och bristen på digitala kunskaper är ett problem som tagits upp flera gånger tidigare. Jonas Ogvall, VD för Svensk Digital Handel, har till exempel upprepade gånger propagerat för ett införande av vad han kallar “digital slöjd”.

- Digitaliseringen borde ha en given plats i samtliga skolämnen och lika väl som att sy- och träslöjd är obligatoriskt på schemat i grundskolan borde också programmering – eller ”digital slöjd” – vara det, skrev han i en debattartikel 2015.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!