Ny maskin för e-handlare: ”En världsnyhet vad jag vet”

Slöseri med för stora förpackningar ska elimineras.

Företaget PallPack lanserar vad de själva kallar för en banbrytande packnyhet för e-handeln. Företaget som är norskt i grunden har sedan 1959 tagit fram olika logistiklösningar och jobbar nu mycket med förpackningsmaskiner, vilket förstås är relevant för e-handlare. Nu tror sig företaget har snubblat över en innovation på området.

- Det är en världsnyhet vad jag vet, mycket få om någon har tagit fram något liknande, säger Axel Hagen, projektledare på det svenska dotterbolaget ITO PallPack.

Annons

Tillsammans med den finska maskintillverkaren Jomet presenterar PallPack nu en paketeringsmaskin som automatiskt läser av innehållet i kartongen och skär ner lådan innan den stängs.

LÄS ÄVEN: Luftiga paket förbryllar kunder och media

Ehandel.se har flera gånger tidigare skrivit om problemet med luftfyllda paket inom e-handeln. I många fall har e-handlarna bra fraktavtal och då straffar det sig kanske inte ekonomiskt med för stora paket, relativt innehållet, men miljön lider oavsett då man fraktar runt en massa luft.

"Alla borde titta närmare på det här"

Många e-handlare skär ner sina lådor för att spara pengar och rädda miljön och nu ska alltså Jomet Trimpack, som maskinen heter, ta över det jobbet.

- Alla som arbetar med e-handel borde titta närmare på det här. Undersökningar visar att över 30 procent av alla transporter använder för stora förpackningar. Dessutom används ungefär 10 procent mer fyllnadsmaterial än vad som behövs. Här finns massor med besparingar att göra, såväl ekonomiska som miljömässiga, säger Axel Hagen.

LÄS ÄVEN: Ska få e-handlarna att skippa plast - släpper lådor av solros

Maskinen gör alltså en automatisk höjdavläsning av innehållet, därefter beskärs kartongkanterna ner till innehållet och viks in. Allt sker helt automatiskt och Axel Hagen ser speciellt fördelar för de e-handlare som levererar varor i olika mängder samt lådor i olika storlekar.

Annons

Annons