Ska få e-handlarna att skippa plast – släpper lådor av solros

Mer miljövänligt på lagret?

När miljödiskussionen kommer upp på bordet händer det att e-handlarna hamnar i hetluften. Att skicka - ibland alldeles för stora - paket med bensindrivna fordon rimmar helt enkelt inte helt hundra med miljömål och hållbarhet.

LÄS ÄVEN: Luftiga paket förbryllar kunder och media

Annons
Annons

"Är både formbar och hållbar"

Häromåret kom en ny e-handelspåse som åtminstone skulle göra själva emballaget mer miljövänligt, men det finns förstås fortfarande mer att göra på miljöområdet.

LÄS ÄVEN: Efter miljökritiken - ny påse ska lösa e-handelns problem

Nu kommer en satsning som ska göra en insats för miljön på e-handlarnas lager. Nämligen en lagerlåda av - åtminstone delvis - något så naturligt som solrosfibrer. Enligt tillverkaren Bito bidrar lådan till att minska utsläppen av växthusgaser.

- Det nya materialet är en mix av polypropenplast och pulveriserad fiber från solrosens frökapsel (solrosgranulat). Det sistnämnda är en outnyttjad restprodukt från livsmedelsindustrin som nu kommer till användning. Blandningen ger en komposit som är både formbar och hållbar, egenskaper som lämpar sig väl för tillverkning av lagerlådor, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Första lådan i kommande serie

Lagerlådan, som ska ta testats ute hos Bitos kunder, finns i två storlekar. De rymmer 4,1 eller 5,7 liter, och har båda en lastkapacitet på 15 kilo. Tillverkaren tycker till exempel att de lämpar sig för skruvar eller muttrar.

– Genom att tillsätta solrosgranulat i produktionsprocessen tar vi ett stort, innovativt steg mot en framtidsorienterad, miljömedveten och hållbar serie lagerlådor, säger Peter Kerth, produktionschef hos Bito.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!