PayPal på jakt efter nya uppköp efter Ebay-splitt

När PayPal knoppas av från Ebay får betalföretaget 6 miljarder dollar att sätta sprätt på. En del av dem ska gå till nya förvärv.

I förra veckan meddelade Paypal att man förvärvar Xoom, en tjänst för internationella pengaöverföringar. Och fler uppköp är att vänta för betaltjänsten som den 17 juli ska knoppas av från e-handelsjätten Ebay.

I samband med att de båda går skilda vägar kommer nämligen PayPal att erhålla 6 miljarder dollar. Pengar som i första hand ska användas för att genomföra internationella förvärv enligt bolagets vd, Dan Schulman.

Annons

– Balansräkningen ger oss möjlighet att se opportunistiskt där det är vettigt att förvärva. Jag tror att det finns fantastiska möjligheter över hela världen, säger Dan Schulman i en intervju med Financial Times.

Ett potentiellt byte

Sedan tidigare har PayPal köpt upp konkurrenten Braintree som fokuserar på mobila betalningar. En affär som även gav tillgång till Venmo, en app som gör det möjligt för konsumenter att betala varandra med sina mobila enheter.

PayPal har sett en kraftig tillväxt på senare tid och har drygt 165 miljoner aktiva användare. Att man nu siktar på nya uppköp beror dels på att betalföretaget siktar på fortsatt tillväxt men också för att hålla andra jättar borta.

Apple och Google jobbar på egna betallösningar och med gott om pengar i kassakistan kan PayPal vara ett lockande uppköp enligt miljardären och investeraren Carl Icahn, som äger mer än 4 procent av aktierna i PayPal.

– Betalningsbranschen måste konsolideras, antingen genom förvärv av PayPal eller genom ett samgående mellan PayPal och en annan stark aktör i branschen, har Carl Icahn kommenterat saken vid tidigare tillfällen.

 

På bild: Dan Schulman

Annons
Annons