PostNord hoppade över slingor – bröt mot lagen?

Duger inte att dela ut posten en dag senare, enligt PTS.

PostNords personalbrist i sommar har lett till att utdelningsslingor har fått hoppas över och att kunderna därför har fått vänta en dag extra på att få sin leverans. Så ser åtminstone situationen ut i delar av Dalarna, vilket SVT Nyheter Dalarna var först med att rapportera om. Som vi kunde berätta i måndags har PostNord inte gjort någon sammanställning av hur personalläget ser ut över hela landet, så det är okänt om fler områden har drabbats på samma sätt i sommar.

Och frågan är om det inte kommer att krävas någon form av åtgärd från postens sida. Nu meddelar nämligen SVT att det enligt Post- och telestyrelsen, PTS, är olagligt att hoppa över att dela ut post.

Annons

- Det stämmer, man ska inte hoppa över slingor. Postnord ska se till att en insamling och en utdelning görs varje arbetsdag, säger Joakim Levin, tf. avdelningschef på postavdelningen hos PTS, till SVT.

PostNord: Räcker med 85 procent

På PostNord håller man dock inte med om den bedömningen.

- Postnords uppdrag är att dela ut fem dagar i veckan till 85 procent kvalitet. Det betyder att 85 procent av breven ska komma fram nästkommande dag, måndag till fredag, säger Erika Ahlqvist, distributionschef för Postnord Sverige, och tillägger att PostNord ligger på över 90 procent.

PostNord har under en längre tid fört fram önskemål om "en mer flexibel postgång". Nyligen gick även fackförbundet SEKO ut och föreslog att utdelningskravet ändras så att det räcker om posten delas ut två dagar efter att den har skickats.

Annons