PostNord tillbakavisar uppgift om 125 kronor per Kinapaket

Men avgift är på väg.

Konsumenter som beställer hem paket från Kina kan snart få göra sig beredda på att få betala en avgift för varje enskilt paket. Det handlar om en administrationsavgift till PostNord som sedan ska se till att momsen kommer in till staten.

125 kronor en gammal avgift

Flera medier har rapporterat om ett införande av en avgift på 125 kronor plus moms för den beställda varan. Det skulle alltså innebära att den som har beställt till exempel ett mobilskal för 40 kronor ska betala in 10 kronor (25 procent) i moms plus 125 kronor i administrationsavgift.

Annons

- Det här är ingen ny avgift utan den har vi tagit ut tidigare, säger PostNords kommunikationsdirektör Thomas Backteman till Ehandel.se.

LÄS ÄVEN: Ministern kräver skärpning av Tullverket

Hittills har dock PostNord haft som praxis att bara ta ut avgiften på 125 kronor om paketets vara har överstigit ett visst värde. Detta eftersom PostNord och Tullverket har haft lite olika uppfattningar om hur momshanteringen ska gå till.

- Men nu har Tullverket förtydligat att vi är skyldiga att ta ut moms från första kronan, och därmed kommer vi även att ta ut en avgift för varje paket.

LÄS ÄVEN: Anklagelser om regelfusk efter uteblivna Kina-miljarder

Avgiften ska utredas

Men att den skulle bli just 125 kronor är inte bestämt.

- Nej, det är inte korrekt. Men det är den hanteringskostnaden vi har i dag. Det vi vet är att det kommer en kostnad. Exakt vad summan kommer att bli kan vi inte svara på, utan det får utredningen visa.

Men det kommer att bli en kostnad för alla paket?

Annons

- Ja. 

Införs när system finns på plats

Thomas Backteman ser framför sig att den nya avgiften särskilt kommer att påverka beställningar med varor av lågt värde. Detta eftersom avgiften förstås blir förhållandevis hög jämfört med när det handlar om en dyrare vara.  

Nu har PostNord fått i uppdrag av Tullverket att ha en utredning klar senast den 1 mars. Sedan är det tänkt att det nya upplägget ska införas skyndsamt, eller åtminstone “så fort ett system finns på plats”.

Hur ska det här gå till, ska ni skicka ut inbetalningskort till alla som har beställt paket?

- Hur inbetalningarna ska gå till är också något vi tittar på i vår utredning. Men vi kommer att kunna lämna besked om det senast den första mars.

LÄS ÄVEN: PostNords tuffare tag: Först moms och sen levererat paket

Annons