Ministern har fått nog – kräver skärpning av Tullverket

Vill se handlingsplan mot Kinafusket.

Uppemot en miljard kronor i momsintäkter tros ha gått förlorade på svenskarnas privatimport från Kina - och det bara under 2017. Svensk Handel och Elektronikbranschen hör till dem som tröttnat på momsfusket för länge sedan, och nu har det även blivit fart på Sveriges regering.

LÄS ÄVEN: Anklagelser om regelfusk efter uteblivna Kina-miljarder

Annons

Ska ta fram handlingsplan

Hittills har arbetet med momsinsamling för Kinapaketen uppfattats som så krävande att det helt enkelt har lagts åt sidan. Men nu har Finansdepartementet krävt att Tullverket - som har i uppgift att se till att PostNord samlar in momsen - gör något åt problemet. Det är dock oklart när en handlingsplan kan vara klar, mer än att regeringen helst vill att det ska ske “i närtid”.

- Vi får ha en dialog med Tullverket om när de kan ha en handlingsplan, som också är funktionell och åtgärdar de problem vi ser, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TT.

Hon menar att de uteblivna pengarna borde ha gått till att finansiera välfärden, och tycker även att det är ett problem att kinesiska och svenska företag inte konkurrerar på lika villkor.

- Det är naturligtvis oacceptabelt.

LÄS ÄVEN: Skarp kritik mot Kinafusket: "Man blundar för alltihop"

"Måste bli lättare att göra rätt"

Tullverket var tidigare i veckan inne på att införa en slags deklarationsapp som svenskarna skulle kunna använda för inbetalning av moms. Magdalena Andersson håller med om att det måste bli lättare att betala in moms på importerade varor.

- Mottagaren av varor är ansvarig för att betala både tull och moms enligt de regler vi har. Men det är uppenbart att det måste bli lättare för medborgarna att göra rätt för sig. I dag är det inte är lätt att göra rätt, säger Andersson.

Annons
Annons