Prova först och betala sen – premiär för Prime Wardrobe

Amazons senaste service låter kunderna beställa hem kläder utan att betala för dem i förväg.

E-handlare som är verksamma inom mode har sedan länge haft förhållandevis höga siffror när det kommer till andelen varor som kommer i retur. Många köper helt enkelt hem kläder, skor och accessoarer för att prova i lugn och ro, och skickar sedan tillbaka dem igen. Så sent som i slutet av förra veckan meddelade till exempel Zalando att varannan vara som företaget skickar ut kommer i retur.

Måste beställa minst tre plagg

Nu har Amazon, som i själva verket ska vara en av USA:s största modehandlare, dock lanserat ett lite annorlunda sätt att hantera “problemet”. Nämligen att göra det ännu lättare att returnera. Med den nya tjänsten Prime Wardrobe kan personer som är med i Amazons medlemsklubb Prime helt enkelt beställa hem kläder utan att betala för dem, och sen betalar man bara för det man väljer att behålla.

Annons

Det enda kravet verkar enligt Reuters vara att man beställer minst tre plagg åt gången. Kunden har en vecka på sig att bestämma sig för vad som ska behållas och vad som ska skickas tillbaka. I förra veckan gjorde Amazon sitt största förvärv hittills för att få en bättre position i livsmedelsbranschen, och nu menar flera amerikanska experter att det är troligt att Prime Wardrobe på samma sätt ska konkurrera om modekunderna.

- Om jag vore Macy’s hade jag blivit skrämd av det här. Amazon erbjuder ett väldigt smidigt sätt att undvika att behöva besöka affärer, säger till exempel analytikern Bridget Weishaar till Reuters.

Gratis att skicka tillbaka

Prime Wardrobe sägs omfatta fler än en miljon produkter, och varorna skickas ut i en låda som går att återanvända för att returnera, något som också ska vara kostnadsfritt att göra. Kunder som väljer att behålla minst fem varor får 20 procent rabatt på sitt köp.

Det kostar 99 dollar om året att vara med i Prime, men som medlem får man bland annat tillgång till snabbare leveranser.

Annons