Se finska posten köra ut paket med flygande drönare

Posti, som är den finska motsvarigheten till svenska posten, testar just nu att leverera paket med drönare.

Igår berättade vi om hur den kanadensiska e-handlaren Shop.ca planerar att leverera paket med hjälp av drönare från och med 2018. Något som även det finska postföretaget Posti hoppas kunna göra.

Tester har redan inletts och först ut med drönarleveranser är boende på ön Sveaborg som ligger några kilometer utanför Helsingfors. Liknande tester sker runt om i Europa, bland annat av franska posten, men enligt Posti är man först ut i Europa med att använda sig av obemannade farkoster för leveranser i stadsmiljö.

Annons
Annons

Experimenten är en del av att Postis försök till att förnya verksamhet och syftar till att utveckla och hitta nya snabba och enkla distributionslösningar.

– Målet är att göra e-handel enklare för både avsändare och mottagare. Vi vill testa flera olika distributionsalternativ som i slutändan ger kunderna fler valmöjligheter, säger Postis vd Jukka Rosenberg.

Naturligt inslag om två, tre år

Drönarleveranserna sker i samarbete med företaget Sharper Shape och paketen, som inte får väga mer än tre kilo, flygs över vattnet istället för att fraktas via båt. Målet är att de ska bli ett mer permanent inslag i finska postens verksamhet inom två till tre år.

Som på många andra håll är det strikta regelverk som gör att det kommer att ta sin tid innan luften kan fyllas med e-handelsleveranser. Men Finland är ledande inom automationstransport och den finska luftfartsmyndigheten Trafi är positivt inställda till obemannade farkoster, och dess affärsmöjligheter.

– Vi planerar flygningar lika noggrant som bemannade rymdfärder, det absolut viktigaste är säkerheten. Finland ligger i framkant och myndigheter och företag arbetar sida vid sida, säger Tero Heinonen, vd för Sharper Shape.


I videon ovan kan du se Postis test av paketdrönarna.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!