Trademax fälls för påhittad rea – får böta 4 miljoner

Inte okej att använda sig av "rekommenderat pris".

Att jämföra sina priser med ett så kallat "rekommenderat pris" och hävda att man därmed har nedsatta priser, är ingen marknadsföringsmetod som uppskattas av alla. Förra året kunde vi berätta att Konsumentombudsmannen (KO) planerade att ta till rättsliga åtgärder efter att flera anmälningar hade kommit in mot e-handelsföretaget Trademax.

LÄS ÄVEN: KO om Trademax rea: "Ska vidtas rättsliga åtgärder"

Annons
Annons

Nu har ärendet nått ett avgörande i Patent- och marknadsdomstolen, som dömer Trademax till att betala en marknadsstörningsavgift på fyra miljoner för att ha använt sig av vilseledande priser. Bland annat kritiseras just jämförelserna med rekommenderat pris, eftersom rabatter och erbjudanden måste innebära en tillfällig nedsättning från ordinarie pris.

Slut på så kallad "lagerrensning"

Domen innebär även ett förbud mot att fortsätta med "rekommenderat pris"-upplägget, som enligt KO inte används i branschen i övrigt.

- Domstolen ser allvarligt på företagets metoder, och det anser vi är väldigt viktigt. Många konsumenter riskerar att luras av den här sortens marknadsföring där priserna ser mycket förmånligare ut än de i själva verket är, säger Kristofer Johannesson, processråd vid Konsumentombudsmannen, i ett pressmeddelande.

Som en följd av domen får Trademax inte heller använda uttryck som "lagerrensning" och "allt ska bort", om inte försäljningen "omfattar hela varulagret eller en klart avgränsad del av lagret, under en begränsad tid och att priserna är väsentligt lägre än företagets ordinarie priser för motsvarande varor".

Kan få vite på tre miljoner till

Trademax måste också sluta med att ha vad som uppges vara tillfälliga reor, som marknadsförs till kunden genom exempelvis en klocka som räknar ner på sajten, om "rean" sedan bara börjar om på nytt igen, med en ny nedräkning.

Om Trademax bryter mot förbuden ovan kan företaget - utöver avgiften på fyra miljoner kronor - få betala ett vite på sammanlagt tre miljoner kronor.

MISSA INTE UPPFÖLJNINGEN: Trademax VD: "Vi har en annan uppfattning"

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!