Trots kritikstormen – nya planer på att bygga ut E-City

Kommunen har sagt ja.

E-handelsområdet E-City i Norra Varalöv utanför Ängelholm, där bland annat Boozt har sitt lager, såg ett tag ut att inte bli av alls. Bygget har präglats av klagande grannar och kritik från bland andra Länsstyrelsen, men efter många om och men stod alltså e-handelsklustret klart.

LÄS ÄVEN: Hopp för E-City - kan få igenom ny detaljplan

Annons

Men trots att det förra byggprojektet överklagades upp till högsta instans, och ett tag såg ut att riskera både böter och rivning, kommer nu planer på en fortsatt utbyggnad. I ett pressmeddelande berättar Ängelholms kommun att kommunen har gett "ett positivt planbesked" för ett nytt e-handelsområde intill det som redan har upprättats i Norra Varalöv.

1 500 - 2 000 nya arbetstillfällen

Det innebär att en process har inletts för att ta fram en detaljplan för det nya området. Ängelholms kommun ser beslutet som ett första steg för att "utreda möjligheterna" till en kommande utbyggnad. Bakom ansökan står byggherren Queenswall, som även har uppfört det befintliga klustret.

- Företaget vill pröva möjligheten att etablera ett verksamhetsområde för logistik och e-handel på ett område som omfattar drygt 61 hektar. Området har valts ut på grund av sitt strategiska läge med närhet till det befintliga e-handelsområdet och goda transportmöjligheter. Fullt utbyggt förväntas det nya e-handelsområdet innebära 1 500 - 2 000 nya arbetstillfällen, meddelar Ängelholms kommun.

Och just de förväntade arbetstillfällena är förstås något som kommunen ser positivt på.

- Att fortsätta utveckla e-handelsområdet i kommunens södra del är väldigt viktigt för Ängelholm. Det betyder att fler företag etablerar sig, fler arbetstillfällen och fler Ängelholmare, säger Lars Nyander, kommunstyrelsens ordförande (S) Ängelholms kommun, i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: E-CITY utan bygglov - "kan bygga vidare på egen risk"

"Vissa ställningstaganden är inte gjorda"

Men precis som i fallet med det förra projektet, väntas det nya föra med sig med en rad utmaningar. Projektet kommer bland annat att behöva ta med beräkningarna hur jordbruksmarken används och hur trafiksituationen påverkas.

- Eftersom planansökan inte har stöd i översiktsplanen är det vissa ställningstaganden som inte är gjorda. De frågorna måste nu beaktas i detaljplanearbetet utöver de frågor som vi alltid tar ställning till vid en detaljplan, säger Ängelholms planchef Jenni Wehrmann.

Annons

Tanken är att Ängelholms kommunfullmäktige ska kunna ta ett beslut om detaljplanen i början av år 2021, men tills dess är det alltså en del som behöver komma på plats. Nästa steg är att Queenswalls köp av den aktuella marken går igenom och att Ängelholms kommun därmed kan få ett planeringsbesked från Länsstyrelsen.

- Ett planeringsbesked är en viktig hållpunkt i början av den här komplexa detaljplaneprocessen. Genom det får vi en indikation på hur Länsstyrelsen ser på flera av de viktiga frågorna som ingår i detaljplanen och det påverkar hur vi går vidare med arbetet, säger Jenni Wehrmann.

LÄS ÄVEN: DreamLogistics växer starkt - storsatsar nu på E-City

Annons