Varubreven blir mycket mindre den första maj 2018

E-handlarnas favorit bantas i storlek.

Många e-handlares favoritmetod för att skicka ut sina produkter är PostNords e-handelstjänst varubrev. Snart införs flera stora förändringar kring detta populära fraktsätt. Den största förändringen, och den som fått flera e-handlare att överväga andra alternativ, är att måtten på varubreven ändras.

Från och med den 1 maj i år går varubreven från en maxlängd på 60 centimeter till 34 centimeter. De nya måtten blir längd 340 mm, bredd 240 mm och höjd 70 mm. Tidigare har varubreven varit mer flexibla med en sammanlagd längd, bredd och tjocklek på max 900 mm. Den tidigare maxvikten på 2 kilo behålls.

Annons

PostNord har en förklaring till ändringarna och det är att fler ska kunna få sina “paket” direkt hem i brevlådan.

- I dag är ungefär hälften av de varubrev som skickas för stora för att kunna delas ut i fastighetsboxar och postlådor. Det leder till att många försändelser måste hämtas hos ett ombud en dag senare, istället för att mottagaren som förväntat får den ända hem, skriver Maria Ibsén, pressansvarig på PostNord.

"Varubrev blir det tydliga valet"

Varubrevens format anpassas alltså efter standardstorleken på fastighetsboxar. Ett område som vi har skrivit om flera gånger den senaste tiden.

LÄS ÄVEN: Storsatsning på e-handelsboxar till svenska flerbostadshus

- Med de nya måtten blir Varubrev det tydliga valet för försändelser direkt hem till mottagarens postlåda. Större försändelser går rätt väg från början och slipper förseningar. Och även för dessa finns det förstås tjänster som tar paketet ända fram till mottagarens dörr, förklarar Maria Ibsén.

I samband med storleksförändringen så avvecklas också tjänsten Varubrev Klimatekonomisk. Bakom den förändringen ligger dock något positivt och det är att breven överlag kommer att bli mer klimatsmarta, vilket har att göra med PostNords numera större leveransfönster som vi skrivit om i samband med deras nya avtalspriser.

LÄS ÄVEN: Dyrare frakt: Här är PostNords nya e-handelspriser

För de som ändå vill klimatkompensera så ska det finnas tilläggstjänster. Förändringarna kring varubrev gäller både för inrikes och utrikes försändelser, meddelar PostNord.

Annons

LÄS ÄVEN: E-handlare talar ut om strypningen av varubreven

Annons