Plus Forum E-handelsforumet Ekonomi & Företagande 2 olika verksamheter – vilken företagsform?

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 12 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #94840
  NicoMalm
  Deltagare

  Hej Forumet,

  Efter att en tid använt forumet som ett uppslagsverk har jag nu fått tummen ur och kan börja posta mina egna frågor och funderingar. Here we go! :)

  Jag har funderingar kring att i liten skala starta två verksamheter, varav den ena är ehandel. Den andra verksamheten är av “konsulttjänsttyp”.

  Vad säger ni på detta forum kring företagsformen för dessa verksamheter? Är det självklart att jag startar två företag? Om ja, kan den ena drivas i formen av AB och den andra som enskild firma?

  Som en input kan jag nämna att jag har kapital för att starta ett aktiebolag, men att det börjar ta emot om jag vid samma tidpunkt ska investera 2x50kSEK…

  Alla tips och synpunkter mottages tacksamt!

  /Niclas

  #113573
  Parvelito
  Deltagare

  Är det helt otänkbart att du driver dessa verksamheter i samma bolag? Det ger ju en del möjligheter att låta den ena verksamheten vara med och finansiera den andra. En invändning är ju möjligen om någon av dem anses som så riskfylld att man verkligen vill ha det i ett eget bolag, men annars ser jag inga problem med att ha det i samma bolag.

  Det är heller inga problem att i ett senare skede flytta en av verksamheterna till ett eget bolag utan att det utlöser några nämnvärda skatteeffekter.

  #113574
  NicoMalm
  Deltagare

  Det vore helt klart smidigast! Är det ok även om verksamheterna inte har något speciellt med varandra att göra (det handlar om helt olika områden)?

  Jag ser inte någon av de två som något extremt risktagande. Att då kunna innefatta båda i ett och samma AB vore suveränt. Ett problem skulle väl kunna vara företagsnamnet. Då verksamheterna är inom två helt skilda branscher så är det svårt att få till ett namn som innefattar båda…men det kanske inte är ett problem?!?

  #113575
  Skatan
  Deltagare

  Du kan starta ett AB och vill du köra olika namn på fakturorna så kan du registera bibolag inom samma org. nummer.
  Annars man bara regga dom olika namnen som varumärken (bättre om man vill vara helt säker på att ingen annan ska använda samma namn) och då kan man ju använda varumäkets logga men under skriva typ “Varumärke inom XXX AB”
  Och sedan 1 april så är kapitalinsatsen för AB sänkt till 50.000 kr
  Vill man sedan sälja något av benen i företaget, eller det går såpas bra, då kan man starta ett bolag. Du slipper ju mycket dubbelkostnader som årlig revision, licenser m.m. på det sättet.

  Viktiga är bara att hålla koll så att ena benet inte går dåligt och drar ner det andra benet i skiten om det skulle gå illa, t ex konkurs.

  #113576
  NicoMalm
  Deltagare

  Ska läsa på kring bibolag. Det kanske kan vara en lösning.

  Jo, vad jag menade med de “2x50kSEK” var att jag inte ser några problem i att slänga in 50kSEK för ett AB, men att det initialt skulle ta emot lite att starta 2 stycken AB och därmed behöva punga upp med 2x50kSEK.

  Fortfarande är jag lite osäker kring eventuella problem med företagsnamn vid ett gemensamt bolag. Jag vill ju inte att det ska vara svårt att hitta mina företag bara för att företagsnamnet blir generellt, och därmed inte “poppar upp” när kunderna är ute och söker efter företag. Alltså ett företag med namnet LiteAlltMöjligt AB kanske inte är det första kunden kontaktar vilken av de två branscherna det än gäller – om ni förstår vad jag menar…

  /Niclas

  #113577
  Dan
  Deltagare

  Det finns ingen anledning att starta två AB i dagsläget. Jag kör alla mina verksamheter i ett AB och det är inga konstigheter.

  Jag tycker inte att AB-“hysterin” som finns är befogad. Fördelarna är rätt bra om du har momentum, men om du börjar från scratch kan du likagärna köra en EF, det gjorde jag i 5-6 år innan jag ombildade till AB.

  #113578
  timmy
  Medlem

  Jag läste på forumet för ett tag sedan att man kunde starta ett AB med 50 000 i aktiekapital. Därefter skapar man ett dotterbolag (ett till AB) som då inte behöver ha något aktiekapital. Det första bolaget blir som ett slags holdingbolag. Så fattade jag det som när jag läste det i alla fall. Sök och se om du hittar inlägget.

  #113581
  Nicklas
  Deltagare

  Även jag körde en enskildfirma i cirka sex år innan jag ombildade till AB

  Du kan utan problem köra flera verksamheter i samma bolag under ett hitta på namn som varken är namnet på din ehandel eller namnet på konsultverksamheten. Varför inte prova att starta din verksamhet i en enskildfirma går det bra så är det bara att ombilda till ett AB.

  #113583
  NicoMalm
  Deltagare

  Tack för all nyttig information! Att bedriva två vitt skilda verksamheter inom samma företag tycks alltså inte vara något problem.

  Kan man stöta på några “bokföringstekniska” problem då dessa två verksamheter i sådana fall kommer att dela på en del kostnader, exempelvis telefon, hyrlösningar, licenskostnader, etc. I sådana fall tappar man ju faktiskt en del av poängen att de båda ligger under samma bolag…

  /Niclas

  #113585
  GregerA
  Deltagare

  Nej, det blir inga problem. Det är bolagets intäkter och kostnader som skall bokföras. Ur skattesynpunkt har det ingen betydelse om de kommer från godisbutiken eller däckverkstaden. Däremot vill man kanske själv föra lite extra bok så att man ser att båda verksamheterna går som de skall.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 12 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.