Plus Forum E-handelsforumet Ekonomi & Företagande Ännu fler Asien-import-frågor…

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #94948
  Sanna
  Deltagare

  Hejsan svejsan!

  Ny här. När jag googlar på +moms +kina +import +ingen etc. etc. så hamnar jag ofta på länkar som leder hit, så jag skriver ner mina frågor här istället, och hoppas på bra svar från alla erfarna importörer-gurus…

  1: Varför minskar kineserna köpeskillingen på följesedeln? Hur kommer det sig att, t ex, 120 USD Total Value blir 40 USD på sedeln?? Är det för att vara snäll mot mig så jag ska få lägre tullkostnader eller är det helt enkelt ett slags kines-ekonomiskt trix av något slag?

  2: Jag verkar inte bli krävd på moms eller tull vid import-tillfället (små beställningar av små saker). Bör jag vara glad eller ledsen för det? Hur gör ni andra (ni borde finnas) som är i samma läge? Ringer ni själva upp tull-konstapeln och ber om moms/tull-räkning eller? Lägger ni på utgående moms när ni säljer era varor vidare oavsett hur inköpskvittot ser ut? Alla gillar vi väl ingående moms – men samtidigt är det gött att betala mindre för sin leverans. Eller?

  3: Varför är frakten så pass mycket dyrare från Indien än från Kina? Någon som vet? Fick en offert därifrån och kostnaden för frakt (samma vara- samma vikt) var ca. 8 ggr större än från kina. Med DHL. Är det de själva som överdriver och gör påslag eller är det helt enkelt så pass mycket dyrare därifrån av annan anledning?

  Hoppas någon har bra svar. Hejsan svejsan.

  #114343
  GregerA
  Deltagare

  1, Jo, det är för att de tror att de är snälla mot dig. Kan ev också ha något att göra med att företag i Kina måste ha exportlicens. Kanske de inte behöver det för mindre belopp.

  2. Det är du som skall se till att tulldeklarationen är korrekt. Har Posten/UPS/DHL m.fl baserat deklarationen på en Kalla Anka faktura så skall du begära en rättelse omgående.

  3. Har inte sett att frakten skulle vara nämnvärt dyrare från Indien än från Kina. Men det beror väl mycket på vad din leverantör har för rabatter på frakten, och hur mycket av dessa han vill ge vidare till dig. Enklast är om du kan ha eget fraktavtal för import, så får du fakturan i Sverige. Genom t.ex Lessmore och Pluskontot får du tillgång till ett mycket bra avtal med DHL – ca 70% under listpris.

  Du kan f.ö oftast gå in på UPS, DHL m.fl och beräkna fraktkostnad. Då ser du i alla fall bruttopriset.

  #114347
  Dan
  Deltagare

  Du har kommit helt rätt :)

  1. För att göra dig en tjänst, för vid privatimport är moms en kostnad till skillnad mot för dig som företagare som får tillbaka momsen. Detta är något de gör på rutin ofta helt felaktigt. Man kan be dem att inte göra det, så brukar de fatta. Om de ändå gör det så begår du ett brott mot tullagen om du inte ändrar tulldeklarationen till de korrekta värdena och betalar in skillnaden i moms och tull.

  2. Glad, för om du inte blir krävd på momsen måste du själv göra om tulldeklarationen och betala in momsen, vilket är jobbigt. Du kan antingen kontakta speditören (Posten, UPS, DHL eller vem som nu tulldeklarerade din försändelse) och be dem ändra tulldeklarationen.

  Detta kommer garanterat kosta dig pengar dock. Du kan också ändra tulldeklarationen själv hos Tullverket. Antingen elektroniskt (om du ansöker om elektroniskt tulldeklarations-ID) eller via blankett som du hittar på http://www.tullverket.se

  Maila eller ring gärna Tullverket för exakt tillvägagångssätt.

  3. Detta kan bero på många olika faktorer. här är några:

  • Det är inte samma speditör. Indiern skickar kanske med UPS och kinesen med Kinesiska Posten. Men du säger iofs DHL på båda… men tänkbart ändå pga. kommunikationsproblem? :)
  • Kinesen subventionerar frakten och lägger kostnaden på varorna.
  • Indiern har samma priser på varorna som kinesen men lägger sin vinst i fraktkostnaden. Ett mycket vanligt förfarande på exvis Ebay där man lockar budgivare till sin auktion med lågt pris och sedan tar man ut skillnaden i fraktkostnaden.
  • Det är helt enkelt dyrare att skicka från Indien. Längre flygsträcka, fler flygplatsbyten, osv osv. Kanske inte så rimligt i just detta fallet dock.
  • Indiern har sämre avtal med DHL och får högre priser.
  #114406
  Sanna
  Deltagare

  Tack SNÄLLA för en massa bra svar, nu fick jag lite mer koll på situationen. Tror jag.

  Tar jag in varor via firman är det en god idé att anmäla moms/tull om det inte redan gjorts, samt att be leverantören skriva ner korrekt belopp så min faktiska utgift syns.

  Skulle jag i egenskap av privatperson få den dumma idén att beställa lite varor för att sälja vid sidan om, så ska jag däremot vara glad för Kalle Anka-fakturan och kanske glömmer bort att anmäla moms/tull på eget initiativ :confused:.

  Hej!

  #114407
  sailorcap
  Deltagare

  @Sanna 10097 wrote:

  Hejsan svejsan!

  3: Varför är frakten så pass mycket dyrare från Indien än från Kina? Någon som vet? Fick en offert därifrån och kostnaden för frakt (samma vara- samma vikt) var ca. 8 ggr större än från kina. Med DHL. Är det de själva som överdriver och gör påslag eller är det helt enkelt så pass mycket dyrare därifrån av annan anledning? .

  Det där var intressant
  Jag kikar i mina papper och ser att Indien och Kina tillhör samma zonindelning( Zon 10).
  Låter då inte rimligt att priserna är 8 ggr högre tycker jag. Kan du dela med dig vilka priser du fått?

  #114450
  Sanna
  Deltagare

  Jo, precis. Tyckte oxå det var konstigt. Tyvärr har mailet åkt från skruttkorgen för länge sedan, men det var väl kanske så enkelt att hon råkat skriva en siffra för mycket antar jag nu när jag hör er säga att skillnaden inte BORDE vara så stor.

  #114723

  @Sanna 10097 wrote:

  Hejsan svejsan!
  2: Jag verkar inte bli krävd på moms eller tull vid import-tillfället (små beställningar av små saker). Bör jag vara glad eller ledsen för det? Hur gör ni andra (ni borde finnas) som är i samma läge? Ringer ni själva upp tull-konstapeln och ber om moms/tull-räkning eller? Lägger ni på utgående moms när ni säljer era varor vidare oavsett hur inköpskvittot ser ut? Alla gillar vi väl ingående moms – men samtidigt är det gött att betala mindre för sin leverans. Eller?

  Det är ledsamt att få en för låg tullfaktura :)
  För länge sedan ordnade en bekant lägre tullfaktura med flit, och trodde att han var smart, men han fick en chock då jag förklarade för honom vad effekterna blev TOTALT :)
  Moms: Den spelar ingen roll, för den får man ju ändå tillbaka.
  Tull: Beror på vara, men normalt är det bara några procent.
  Företagsvinst: Om man påstår att inköpspriset var mycket lägre än vad det var, så ser det också ut, som om man har fått mycket högre vinst än vad man har fått = Man får betala en massa skatt på en vinst, som man inte har fått.

  Exempel: 100 000 högre vinst än vad det egentligen:
  Tull: 8 000 mindre och eftersom den är avdragsgill så är den bara värd ungefär hälften = + 4 000.
  Skatt: Beror på totalvinst, men vi kan räkna 50% inklusive allt. -50 000
  Resultat: + 4 000 – 50 000 = – 46 000 FÖRLUST.

  Iofs så kan man klara att få både lägre tull, och räkna det verkliga köpbeloppet som avdrag. (Då tjänar man i exemplet 4 000 om man köpt för 100 000.) MEN det klarar INTE en kontroll, så väldigt dåligt “trix” då man jämför vinst med risk. =Man vill ha rätt belopp på tullpapperen.

  I ett annat forum, så hade f ö en trixare idén att försöka få mycket HÖGRE belopp på tullpapperen än det rätta :)

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.