Plus Forum E-handelsforumet Generellt om E-handel Årets bästa vecka, och lite omsättningsanalys

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #94897
    Seke
    Deltagare

    Jag brukar mäta försäljningen veckovis (söndag-lördag eftersom söndagkvällar och måndagar har högst ordertäthet och jag inte vill ha gränsen just i veckans högsäsong). Den gångna veckan var den bästa hittills sedan vi bytte webbutik i juli förra året.

    För att se trender filtrerar jag bort de värsta fluktuationerna ur veckostatistiken, och sedan låter jag Excel anpassa en exponentiell trendkurva. Då ser man dels den långsiktiga trenden (som är ökande, trevligt nog) och dels säsongsvariationerna kring trendkurvan.

    stat.png

    Här ser man att vi har högsäsong cirka oktober-november och mars-maj, och lågsäsong på sommaren. (På grund av filtreringen blir det lite eftersläpning, eftersom den senaste tidens data mixas med det nya. Det är också på grund av den som den sista röda punkten inte ligger högst trots att den senaste veckan var den bästa.)

    Att exponenten är 0,0007x (x är dagar) kan tydas som att ökningstakten på årsbasis är runt 30%. Givetvis är osäkerheten ganska stor om man bara baserar analysen på det här datamaterialet, men eftersom vi har hållit på några år vet jag att det stämmer ganska bra.

    Kul är också att den röda kurvan redan har hunnit ikapp trendkurvan nu i mitten av september. Förra året dröjde det till mitten av oktober. Det tyder på att trendkurvan kommer att bli brantare…

    #113995
    Richie72
    Deltagare

    Väldigt intressant, har du någon statistik på när i månaden man handlar mest?
    De bästa dagarna hos oss är måndag-tisdag och bästa veckorna tror jag är veckan efter lön.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.