Plus Forum E-handelsforumet Logistik Att packa och skicka varor?

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 65 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #94255
    Fredde
    Deltagare

    Håller på att starta en webbshop där jag ska sälja lite heminredningsvaror och undrar över hur man packeterar på bästa sätt och vart man hittar bra och prisvärda emballage tex?

    Räcker det med att slå in varans kartong som den ligger i från början i lite omslagspapper eller är det för oproffsigt och osäkert? Bör man packa i wellpappkartonger istället? Vart får man tag på dessa och till ett bra pris?

    Förutom kartonger/omslagspapper, vad kan man behöva mer? Tejp iof för att försluta kartongen eller ska man häfta igen den istället?

    Många frågor om detta som jag hoppas får många svar! Tack på förhand!

    #108473
    Mats
    Deltagare

    Hej Fredde,
    http://www.lessmore.se är ett tips. Kostar en liten slant att gå med men man får bra priser bl.a på frakter (DHL) och även pappersprodukter emballage, tejp mm.

    Om du vill bli värvad (tex av mig) så får du halva priset på ett års medlemskap.

    Skicka mig ett privat meddelande så kan jag fixa det.

    / Mats Mymoment.se – Vardagslyx och Välbefinnande

    #108476
    Parvelito
    Deltagare

    Om kartongen du slår in är relativt kraftig så fungerar kraftpapper bra ur transportsynpunkt. Det är dumt att skicka kilovis med wellpapp, och det är inte särskilt billigt heller. Risken är dessutom att ni måste ha en massa olika storlekar hemma, vilket binder en massa pengar och utrymme.

    Sedan kanske en heminredningsbutik vill ha något roligare än brunt kraftpapper som utsida på sina paket, men det är upp till er.

    Jag brukar tejpa, för häftklammer har en tendens att bli rätt så vassa med medföljande risker.

    Lessmore som Mats tipsar om har en massa bra avtal med olika leverantörer. Själv använder jag mest Pack&Plock och Staples/Quill nu när min lokala pappershandlare konkat.

    #108480
    Dan
    Deltagare

    Man kanske tror att det är lätt att emballera produkter, men som innehavare av 4 butiker med snart 2000 aktiva produkter inom helt olika typer kan jag säga… det är jobbigt :)

    Jag skickar både som brev och paket. Mina gränser är varuvärde på 500-600kr och vikt på över 500g för att det ska gå som paket.

    Brev är en bra produkt för den kan ta rätt stora volymer utan att du blir volymtaxerad (tror den största lådan jag skickar är 5 eller 10kg om jag skulle skicka som postpaket med volymtaxering).

    Här kör jag tre storlekar på Mail Lite kuvert. Litet, mellan och stort. Om man tar lite större kuvert än vad som behövs kan man rulla in produkten och skydda den ännu mer.

    Sedan har jag mina brevlådor. Här har jag 5 storlekar. Från den minsta för ömtåliga små saker till den största för saker som är lätta men har hög volym. Jag packar i wellpapplådor av billigaste variant från Quill och Packoplock.

    Jag vadderar med brunt kraftpapper som man skrynklar ihop. Ibland använder jag luftkuddar och liknande jag fått av leverantörer också för att slippa slänga dessa.

    När det gäller paket så är det dock mycket svårare. Om du inte är under volymtaxering är det dock lugnt, då är det bara att bygga stora lådor, MEN du bör tänka på framtiden och då kommer du i princip hos alla logistiker hamna under volymtaxering…

    Det är viktigt att skilja på ytterkartong och ytterkartong. Vissa designprylar har världens snyggaste presentförpackning… vissa har även en ytterkartong utanför denna. I dessa fall skickar jag utan extra emballage…

    Men om de bara har present/snygg förpackning som är avsedd att ge bort produkten i så måste du antingen slå in den i kraftpapper+stötdämpande wellpap eller lägga den i en kartong och det är nu volymtaxeringen kan ge dig huvudvärk.

    Jag gör en avvägning för när jag kan få ner produktens kartong i en av mina kartonger (jag har cirka 10 olika storlekar) utan att volymen ökar med flera 100% så skickar jag den i ytterkartong. Blir fraktkostnaden däremot mycket högre slår jag in den i brunt kraftpapper endast. Det skiljer lite mellan kartong och kartong också. Men en liten buckla i ett hörn brukar ingen klaga på. Alternativet för mig är tredubblade frakter liksom :)

    Hittills har ingen klagat på de försändelser som legat i brunt kraftpapper så jag gissar att de klarar sig helt ok!

    Men för att summera så skulle jag köpa in tester på 20 olika kartongstorlekar, ha dessa hemma och sen efter första månaden så ser du vilka som tagit slut. Välj 5 st att köra på hela tiden sen och komplettera med stötdämpande well (sån på rulle) och kraftpapper (billigt och kräver inga maskiner eller komplicerade saker. Samt tar lite lageryta).

    #108481
    Fredde
    Deltagare

    @Parvelito 3521 wrote:

    Sedan kanske en heminredningsbutik vill ha något roligare än brunt kraftpapper som utsida på sina paket, men det är upp till er.

    Ja, det är sant att man helst vill ha någon roligare utsida än kraftpapper. Men det ända alternativet förutom det är väl wellpappkartong? Och nackdelen med det är ju som du sa att man måste ha en massa olika storlekar hemma.
    Dessutom tänkte jag på om vara kanske lättare kan skadas under transporten med bara kraftpapper runt?

    Hur gör ni andra när ni packar/slår in era varor? Kör ni med packbord eller gör ni på något annat sätt? Vart hittar man bra bord som gärna passar i litet utrymme?
    Och när man packeterar, har ni någon form av skyddsmaterial innuti lådan som skyddar varan? Vart hittar man sådant?

    #108483
    Dan
    Deltagare

    Ang packbord kommer båda mina från IKEA. Jag kör med gamla JERKER (djupt och fint) och nya Fredrik som inte är lika djupt men funkar helt okej.

    Fördelen med dessa är att de är skitbilliga och de har bra hyllor ovan bordet för kuvert och lådor. Men skulle jag köpa nytt idag skulle jag leta efter ett begagnat riktigt packbord. De är lite mer rejäla och ger större packyta.

    #108484
    Parvelito
    Deltagare

    Mitt packbord kommer också från IKEA, fast jag har två stycken Vika Amon 150cm-skivor, och 8st ben, Vika Byske av teleskopmodell. På så sätt fick jag upp det i rätt arbetshöjd (jag är rätt så lång).

    Jag hade en yta som var precis 3m där detta gick in, och jag är rätt nöjd. Inte de mest stabila, men fullt OK. Det har packats c:a 7000 försändelser på det under det senaste året i form av allt från små USB-minnen till fläskiga väggfästen för platt-TV.

    Kraftpapper fungerar om kartongen det ligger i är någorlunda stadig. Som vi säger, det är kolossalt dyrt att skicka mycket mer än man måste. Även om en försändelse av 500 (jag har betydligt färre reklamationer än så) går sönder så blir det mycket billigare för dig.

    Packar du i låda så är det viktigt att prylen där i fixeras med stötdämpande material som gärna får fjädra lite. Utöver kraftpapper och luftkuddar som jag liksom Dan använder så strimlar jag allt överblivet papper (kuvert, reklam, felutskrifter etc) i en dokumentförstörare och använder det till utfyllnad.

    I början är det kanske svårt, men med tiden är det nyttigt att kika på vad en produkt kostar att skicka. Det kan vara idé att justera priser och sortiment utifrån förpackningarna. Fysiska butiker vill ju gärna ha stora flashiga saker som ser kollosalt dyra ut, medan E-handlare tycker det är dyrt att skeppa runt på kinesisk luft innesluten i stora förpackningar. Vi vill hellre ha fyrkantiga platta förpackningar, helst med en tjocklek på 26-27mm som högst. (Då blir inte brevförsändelsen skrymmande).

    #108485
    Fredde
    Deltagare

    @Dan 3528 wrote:

    Ang packbord kommer båda mina från IKEA. Jag kör med gamla JERKER (djupt och fint) och nya Fredrik som inte är lika djupt men funkar helt okej.

    Fördelen med dessa är att de är skitbilliga och de har bra hyllor ovan bordet för kuvert och lådor. Men skulle jag köpa nytt idag skulle jag leta efter ett begagnat riktigt packbord. De är lite mer rejäla och ger större packyta.

    Om du kör packbord från IKEA, vart har du då kraftpapper/wellpapper för att slå in varorna? Står dem på golvet alldels intill då? Hur har ni andra?

    Har annars sett packbord där sådant sitter på rulle i själva bordet, men då verkar det som att det blir mycket dyrare.

    #108486
    Dan
    Deltagare

    Jag har skruvat fast en sån rulle i bordet undertill. Det finns hållare för nårra hundringar att köpa. Inga problemas :)

    Bifogar en fin bild.

    #108488
    Parvelito
    Deltagare

    Jag har min rulle kraftpapper på sidan av bordet som jag drar ut, fungerar också bra.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 65 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.