Plus Forum E-handelsforumet Generellt om E-handel Att tänka på, vid anställning av personal för första gången?

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #98651
    Fashion123
    Deltagare

    Hejsan! :)

    Mitt första inlägg här på forumet, men har följt forumet under en tid tillbaka och tycker det är ett helt underbart forum med duktiga hjälpsamma personer. Hoppas även att jag får svar på mina frågor. Märk väl att jag har sökt runt på forumet innan jag ställer mina frågor, men har ej hittat ordentliga svar.

    Ska för första gången anställa personal, och har inte den minsta erfarenhet av detta. Därför tar jag gladeligen emot all form av information kring detta.

    Har redan hittat en person som börjar jobba fr 1 sep, 2012, och tjänsten är en tillsvidareanställning.
    Vad behöver jag ordna innan personen börjar jobba?
    Någon form av försäkring? Vilken rekommenderar ni? Någon bra/billig?
    Anställningsavtal?
    Anställningsbevis?
    Måste man ha kollektivavtal?

    Har säkert glömt en hel del ovan, och tar tacksamt emot information kring detta.

    #151694
    Neurocortex
    Deltagare

    Hej!

    Det är lätt att glömma att budgetera med sjukskrivningar och frånvaro. Gör det, eftersom det är en dyr historia (80% lön första två veckorna)
    Generellt sätt är anställda alltid dyrare än man tror. Det innebär också sociala utmaningar man ska lösa, främst när det blir en grupp som ska samarbeta. Mitt tips är att skapa en nära (men professionell) relation med den anställde och få den att TYCKA OM dig, bli “på din sida”. Annars är det lätt att klagandet sätter igång och det är svårt att bli av med när du får ett gäng anställda framöver.
    Först och främst skall du registrera bolaget för anställda hos skatteverket, om det är ett AB.
    Du behöver ordna ett anställningsavtal (Finns att ladda ner mallar, bara att googla)
    Anställningsbevis har aldrig jag gjort, eftersom anställningsavtalet känns som bevis nog. Men det finns mallar för det om någon efterfrågar det. Däremot krävs det ett arbetsgivarintyg om anställningen avslutas, men det är inget du behöver tänka på nu.
    Försäkring är bra men beror på arbetets karaktär. Tala med ett försäkringsbolag om detta, men låt dem inte sälja på dig något.
    Vi hade inget kollektivavtal och det hade inneburit mindre flexibilitet i löner mellan anställda och mer administration. Jag tror du har fördelar av kollektivavtal först som stort bolag. Du kan be ditt försäkringsbolag matcha kollektivavtalets försäkringar, så visar du på god vilja.

    #151742
    Annica
    Deltagare

    Ett tips är att börja anställningen med en provanställning på säg 6 månader och att ni kan utvärdera ifall allt fungerar. Det är inte lätt att säga upp personal om det inte fungerar…när man har en tillsvidareanställning. Enligt lagen så kan ni inte säga upp personen och sedan anställa någon annan inom ett år efter uppsägningen. Låt säga att den nyanställde är jättebra i 2-4 veckor, sedan börjar problemen med slarv eller ngt annat som inte passar dig. Du bestämmer dig för att detta funkar inte och du säger upp personen och tänker att du ska anställa någon annan bättre. Men se det går inte, för den enda grunden du kan säga upp personen med är att det är arbetsbrist i företaget. Om du sen vill anställa någon annan, för tydligen finns ju behovet av personal i företaget då du ska anställa nu, så har din tidigare personal som du sagt upp återanställnings skydd i ett år. Så med andra ord är du skyldig att återanställa den “opassande” personalen igen…Men med en provanställning på 3-6 månader, så är det lättare, min uppfattning om läget iallafall

    Lycka till!
    Annica

    #151743
    Dan
    Deltagare

    Försäkring kan du få via försäkringsbolaget men oftast billigare o köra direkt via Fora.se

    Du vill ha TGL och TFA som täcker dödsfall respektive arbetsplatsolyckor. Det är bra att ha och kostar mkt lite.

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.