Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #104925
    wanderoo
    Deltagare

    Vi har det senaste dygnet fått ett antal beställningar, där en person valt att betala via faktura som sköts av DIBS (Arvato). Eftersom det inte finns några krav på att legitimera sig med BankID, så kan vem som helst skapa ett konto och göra ett köp med någon annans personnummer och fylla i valfritt mobilnummer och e-postadress.

    Detta skapar ett stort problem, då vi har flera fall där man beställt varor i andra personers namn och fyllt i ett eget telefonnummer och e-postadress för att få aviseringen och fakturan dit. På så sätt får inte personen, vars personnummer som använts, vetskap om köpet förrän pappersfakturan skickas.

    Hur gör ni andra för att undvika liknande bedrägerier? Finns det något betalsystem för fakturor på marknaden som kräver att man legitimerar sig med BankID vid köp?

    #186034
    Dancar
    Deltagare

    Tycker att Collectors Fraud-system gör detta bra. Vet inte exakt hur det fungerar (är troligen hemligt) men verkar som att om telefonnumret inte är registrerat (typ kontantkort etc.) så flaggas ordern och kund begärs att identifiera sig med Bank-ID (iaf första gången). Så för de absolut flesta kunder så dyker inte detta konverteringshinder upp alls utan det kickar in när det är något fishy på gång. Jag har upplevt att ett bedrägeri sällan kommer ensamt. Ofta kommer flera order från flera olika kunder från samma stad. Då kickar även systemet in och börjar höja kraven på order från det geografiska området.

    Vi har haft en del bedrägeriförsök men samtliga har hindrats. Sedan är vi själva vaksamma på de vanligaste tecknen.

    #186035
    wanderoo
    Deltagare

    Låter som en bra lösning. Vi har sett att den gemensamma nämnaren för alla bedrägerier vi upptäckt är att “kunden” inte har ett telefonnummer registrerat någonstans. Så det blir omöjligt för oss att bekräfta om personen verkligen är den de utger sig för att vara.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.