Plus Forum E-handelsforumet Generellt om E-handel Bedrägerivåg från Malmöadresser just nu

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #95514
    Dan
    Deltagare

    Har hört flera prata om detta senaste veckan.

    Det är tydligen extremt mycket bedrägerier både på faktura och kort i Malmö med personer som har efternamnet Larsson.

    De har uppenbarligen fixat bra falskleg och beställer saker till diverse personer med samma namn och hämtar sedan paketen med falskleg+sms-avin.

    Så akta er för Larssons i Malmö… Frågan är vem som får betala om någon hämtar på falskleg, är det e-handlaren eller Posten som låtit en obehörig hämta paketet?

    Någon som har bra rutiner för att skydda sig?

    Finns en tråd på WN också.

    uppsjö av bedrägerier för tillfället… – WN

    #118500
    Parvelito
    Deltagare

    Säljer man elektronik så är det här en vardag.

    Det enda som fungerar om man får in en misstänkt order är att leta rätt på vederbörandes riktiga telefonnummer och slå en signal för att höra sig för lite. Jag brukar fråga vilket utlämningsställe de vill ha, och då och då så är personen på andra sidan väldigt oförstående. Anar jag för många ugglor i mossen, så brukar jag skicka ett mail om att kreditkollen inte gick igenom, och att de gärna får kontakta mig. Hittills har jag haft fel EN gång så att en kund hört av sig.

    För att slippa en massa utländska kort som kapats har jag hos Babs en spärr mot utländska kort, det har gjort att bedrägeriförsöken blivit många färre den vägen. Har man ett utländskt kort så kan de betala via Payson, som står för risken som inlösare. Men jag brukar vara snäll och berätta för Payson när det kommer något skumt, så att de här typerna inte får några saker.

    Malmö och Stockholm är centrum för sådana här lite mer sofistikerade bedrägerier, och det finns definitivt fler namn än Larsson att se upp med, och inte sällan är det kvinnliga förnamn också.

    #118502
    Emil
    Deltagare

    Kommer det en kortbetalning från ett visst område i Malmö, är ovanligt stor och är gjord med ett utländskt kort så betalar jag tillbaka och makulerar den även om den har gått igenom. Oftast rör det sig om utländska, stulna kort. Jag får upp varningar hos samport och då brukar jag ibland kontakta kunden och fråga vilken bank kortet är utgivet hos och det vet dom aldrig.

    #118505
    matthias
    Deltagare

    Vi har fått lära oss att alla ordrar från Malmöområdet med omnejd ska man kolla en extra gång. Kolla folkbokföringsadressen, ring dem, kolla personnumret, avstånd mellan kortutgivarens land och betalarens ställe, ofta svarar de inte ens på mail…

    #118509
    kalle9922
    Deltagare

    Jag hörde om ett intelligent system mot bedrägerier som enl en kompis skulle fungera bra.
    Systemet valibox letar efter avvikelser i köpbeteendet, kontrollerar ID-stölder, ser om samma person lagt flera beställningar men försökt dölja detta på olika sätt.

    Deras röda kort kan stoppa nätbedragarna – Lund – Sydsvenskan – Nyheter dygnet runt

    De hade sparat framförallt mycket tid på systemet, då de slapp granska varje order manuellt. Kostade nån kr/order.

    #118548
    pyhobby
    Deltagare

    Vi upptäckte precis ett bedrägeriförsök, denna gången en Johansson i Västervik.

    I vårt fall är det ett tydligt fall av försök till bedrägeri, hur gör ni andra, polisanmäler ni?

    Det finns omständigheter kring vårt fall som gör att jag antagligen kan veta vem den skyldige är.

    #118551
    Parvelito
    Deltagare

    Nej, jag polisanmäler inte försök till bedrägeri. Det kan komma att kosta mig en massa tid, inte bara för anmälan. Polisen vill ha underlag också, och sedan kommer man till en rättegång där man blir kallad. I värsta fall i bedragarens hemmatrakter. Jag har inte tid med sådant.

    #118553
    MonsterM
    Deltagare

    Jag tycker absolut du ska göra en polisanmälan om det finns underlag. Visst kan det vara jobbigt att lägga ner tid på anmälan, men om vi alla skulle anmäla samtliga bedrägeriförsök så tror jag nog att försöken kommer minska avsevärt. Alternativt kommer kanske polisen sätta in mer resurser på problemet då de får in så mycket anmälningar.

    #118555
    Dan
    Deltagare

    Tyvärr är det slöseri med tid på att anmäla. De lägger ner ärendet direkt när de får det.

    Jag gjorde det innan, men har nu slutat då det är helt meningslöst.

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.