Plus Forum E-handelsforumet Logistik Behöver man tulla hela tiden?

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #98458
    ginhev123
    Deltagare

    Hej!

    Som ni säkert vet behöver man inte tulla för försändelser under 300 kronor, ibland händer det helt enkelt att man gör en liten beställning, betyder det att man måste tulla för det bara för att man är ett företag eller kan man slippa det?

    Och sen en till fråga, kineser skickar alltid varorna för ett lägre värde om du inte säger åt de att inte göra det, vad händer då? Jag menar, säg att du beställer fem bananskal från kina för ett egentligt värde av 1000 kronor (200 kr st) men de skriver det som 200 kronor.

    Kommer det då in i bokföringen som att jag köpte bananskalen för 20 kronor styck?

    Exempel: I det regelrätta fallet hade jag sålt bananskalen för 150 kr styck och köpt de för 100 kr styck (plus eventuell moms, vi säger att det blir 125 kr styck):

    150 – 125 = 25 vinst

    Exempel 2: I det icke regelrätta fallet hade jag köpt bananskalen för 100 kr styck, men de tullades som 20 kr styck och säljer de för 150 kronor styck:

    150 – 20 (80kr kvarstår fortfarande)= 130 kr
    130/2 (skatter och allt) = 65 kr
    65 kr – 80 kr (från början) = -15 kr
    Alltså förlust

    Eller är det så att tullen inte har något med skatteverket att göra? Ska man be kineserna skriva det verkliga värdet varje gång?

    Mvh

    EDIT: Vill bara inte åka ut för smällar och sånt och vill hålla mig till regelverket då jag får dåligt samvete av att bryta lagen (gjort det en gång (tog ett tuggummi som 12 åring) och kunde inte sova på länge..).

    #148868
    Parvelito
    Deltagare

    1: Du måste tulla även små paket som importerande företag.
    2: Be alltid kineserna skicka korrekt underlag, och om de inte gör det, så får du själv rätta till det.
    3: Tullen och Skatteverket samarbetar en hel del. De letar inte aktivt efter små företag som råkat göra fel, men små företag växer och ibland gör de revision i sådana företag också av olika anledningar. Och då kan de inte blunda för uppenbara brott mot lagen, även om de är ringa.

    #149839
    flinga100
    Deltagare

    Hej!

    Jag har importerat från Kina och känner verkligen igen det här med att de gärna skriver en lägre kostnad än den verkliga. Trots att jag bett dem skriva det verkligen värdet… Så då är det bara att ta och fylla i ett enhetsdokument för att betala den återstående summan till Tullverket. Det tar rätt lång tid, men efter ett tag kommer en inbetalningsavi från dem. :)

    #150013
    Gonte
    Deltagare

    Åh, det där för mig in på ett tema där jag är pinsamt ovetande!

    Hur tusan gör man för att få betala tullen när en leverans kommer fram utan att ha tullbehandlats på vägen?

    Hittills har det här ändå bara hänt mig med stuff som jag ska betala privat, men hur gör jag när det faktiskt är företaget som ska stå för notan och jag vill göra rätt?

    #150179
    RAZONA
    Deltagare

    Hej,
    För ett par dagar sedan kom fram ett paket via DHL som jag hade beställt från Kina. Säljaren skrev på paketet väldigt lägre värde plus present. Dem gör så för att gör deras kunder slippa tulla vilket de flesta köpare ber om det. Eftersom varan används inte för privatbruk utan för komersiell bruk måste då tullas.

    Vad jag gjorde var att jag kontaktade säljaren och bad honom att skicka en faktura med aktuella beloppet. Sedan tog jag paketet med mig till tullverkets expeditionen i Göteborg och berättade om vad som hände och visade rätta fakturan. Då fick jag en blanket att fylla och betalade med kort momsen.

    För att göra det lättare:
    Be säljaren att skriva på paketet företagets namn och att ordet företag, butik, company eller store står med som indikation att varan är för komersiell bruk.
    Skaffa EORI nummer från http://www.tullverket.se – Tullverket [NS4 version]
    Skaffa tillstånd att använda tullverekts e-tjänster

    Om paketet levereras via DHL då DHLs agenten ber mottagaren att underteckna att han accepterar att betal tullsavgift och momsen
    Om paketet levereras vi FEDEX då kommer en faktura efter ett par dagar hem till mottagaren

    Man förlorar många köpare pga de föredrar att köpa direkt från kinesiska webbutiker för att slippa betala momsen hoppas att detta åtgärdas.

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.