Plus Forum E-handelsforumet Ekonomi & Företagande Bifirma med samma verksamhetsbeskrivning för att säkra namn?

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #104314
    Gustafmartin
    Deltagare

    Hej,

    Kan man starta en bifirma som har i princip samma verksamhetsbeskrivning som aktiebolaget bara för att säkra upp namnet?

    Exempel: Jag har ett bolag som heter “okreativt ab”. Verksamhetsbeskrivningen är “webbutveckling och cykelverkstad”. Jag startar sedan ett bolag som heter “merkreativt” med exakt samma verksamhetsbeskrivning.

    Kan jag göra detta för att få skydd för namnet? (Vill inte skaffa ett varumärkesskydd). Eller får man blankt nej direkt?

    #184112
    Stefan72
    Deltagare

    fast ett företagsnamn ger ju ett ganska dåligt skydd på det viset? I övrigt så spelar det nog ingen roll hur du beskriver verksamheten så länge det är ett annat namn och registreras som bifirma.
    Kan man ha det till aktiebolag överhuvudtaget?

    #184113
    B2C-B2B
    Deltagare

    Registrera en bifirma ger ett visst skydd. Du bör absolut göra det.

    Byråkratiskt lite krångel som bokföringsbyrån kan hjälpa till med och en avgift.

    Med en registrerad bifirma har andra svårt/omöjligt att hindra dig att använda namnet.

    #184095
    Gustafmartin
    Deltagare

    Vad är det för byråkratiskt krångel? Redovisas ju på samma som bolaget?

    Men frågan är ju som sagt om jag kan göra en bifirma med exakt samma verksamhetsbeskrivning som ab:t.

    En fråga till när vi är på ämnet skydd, om jag har en domän med ett annat namn än mitt bolag, kan ett företag registrera samma namn som domänet och sedan hindra mig från att göra affärer via min domän under det?

    #184182
    B2C-B2B
    Deltagare

    Byråkratiskt krångel är själva ansökan. Du skall hålla ett formellt möte i bolaget med protokoll osv. Bokföringsbyrå eller revisor gör det på en kafferast. Eller gör det själv och var beredd på att lägga tid på att lista ut hur det skall göras.

    Inget krångel i redovisningen.

    Någon annan kan registrera ett bolag med samma namn som din domän. Skall du hindra det så registrera en bifirma eller bevaka registreringar och invänd om det dyker upp. Bäst är att själv registrera ett varumärke.

    Det kan var svårt att registrera själv, går det inte igenom direkt är det värt ett antal tusenlappar att anlita hjälp. Har man tur går varumärken rakt igenom och blir registrerade.

    Du kan också sätta domännamnet på några produkter. Om någon annan försöker registrera kan du hävda tt det är ditt inarbetade varukännetecken så stoppas sannolikt registreringen.

    #184188
    nmn
    Deltagare

    Gör du inte en höna av en fjäder nu?

    Alla bifirmorna använder ju samma orgnr som huvudfirman, ingen kommer kolla om du skrivit rätt bifirma namn på fakturan i förhållande till verksamhetsbeskrivningen. Däremot så kan det ju vara bra om kunden får en faktura med samma bolagsnamn på som den beställt av och ett det någorlunda återspeglar vad man köpt. Känns dumt att köpa en hemsida av Nisses cykelverkstad.

    Så registrera så många bifirmor du orkar och skriv de verksamhetsbeskrivningar du vill på dem. SNI koderna är viktigare då skatteverket tittar på dem för att avgöra om du får registrera dig för moms eller inte och om du sysslar med skumraskeri som byggnadsarbete.

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.