Plus Forum E-handelsforumet Ekonomi & Företagande Bokföra payson

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 12 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #95985
    rougtube
    Deltagare

    Hej, jag får inte riktigt någon ordning på hur det här med payson bokföringen ska ske. Är nedanstående exempel rätt?

    Vid köp genereras en faktura. Om den betalas genom Payson markerar jag fakturan som betald och konterar (låt oss säga exempel om inbetalning på 353 kr):

    1950 (payson): D339,41
    1510: K339,41
    6570: D13,59
    1510: K13,59

    Är detta rätt?
    Sanningen är ju att det trots allt kommer in 353 kr till payson kontot (i o f s drar dem avgiften direkt). Tacksam för råd och tips!

    #122446
    Parvelito
    Deltagare

    Ditt exempel fungerar, men jag skulle välja att bokföra så här:

    1950 D353,00
    1510 K353,00
    6570 D13,59
    1950 K13,59

    #122447
    rougtube
    Deltagare

    Tack Parvelito! absolut, jag håller med dig… bekymret är att det inte verkar fungera när man bokar fakturan som betald hos Specter :-(

    #122449
    rougtube
    Deltagare

    Eller förresten, visst borde jag kunna regga hela inbetalningen på Payson när jag markerar fakturan som betald? och därefter separat bokföra paysons avgifter?

    #122451
    Parvelito
    Deltagare

    Nu har jag inte Specter, utan SPCS, men det borde väl vara ungefär samma princip. Jag brukar dra ut ett veckoutdrag från Payson i Excel och bokföra veckans Payson som en inbetalningsjournal (då de blir markerade som betalda) och så får jag ta avgifterna som ett separat verifikat om jag inte vill sitta och speca dem för varenda transaktion och lägga in dem i inbetalningsjournalen (och det vill jag inte göra).

    #122452
    fotofyndet
    Deltagare

    @rougtube 19238 wrote:

    Eller förresten, visst borde jag kunna regga hela inbetalningen på Payson när jag markerar fakturan som betald? och därefter separat bokföra paysons avgifter?

    Så gör vi. Hela beloppet på respektive faktura, sedan varje månad bokför vi Paysons avgifter som en bankavgift med Excel-utdraget som verifikat.

    #123236
    prylsjuk
    Deltagare

    Då hoppar jag in här och kollar med Er som verkar insatta i Payson. På de 3% som de tar av ordersumman samt de 3 kr utöver procenten… är det någon moms på dessa eller är det som “vanliga bankavgifter”, momsfria?

    #124239
    MeraSmycken
    Deltagare

    Paysons avgifter ska i normal fallet hanteras som bankavgifter, utan moms.
    (Undantaget är Payson-avgiften som bli när man har Payson-fakturatjänst.)

    #124462
    prylsjuk
    Deltagare

    Självfallet ska dom det. En annan fråga gällande PaysonFaktura…

    I mitt system skapas ett kvitto som jag sparar i pdf:er i datorn för bokföring och framtida grejs. Och när kunden väljer faktura så gör jag som vid direktbetalning, skriver ut det Kvitto som skapas och skickar med kunden, då fakturan skickas via Paysons system via mail. Det jag undrar är om JAG även måste spara Paysons faktura för “bevis” eller räcker det med Kvittot som jag har i mitt system?

    Alla stålar som kommer in till mig kommer in på Paysonkontot först och det är då tänkt att jag då och då skriver ut alla transaktioner som skett i ett xcel dokument där man kan se totala summor och avgifter, så där har vi ännu ett bevis på att pengarna kommit in. Men som sagt, måste jag även spara själva PaysonFakturan?

    #125857
    specterab
    Deltagare

    Hej Roughtube,

    När du markerar en faktura som betald i Specter har du möjlighet att fylla i de kostnader du har för Payson, (och alla andra betalsätt också).

    Se klippet från fakturabetalningsbilden nedan, de två grönmarkerade ledtexterna nedan, “Kreditförsäljningskostnad” är fakturaavgiften och fältet under är momsen på densamma.

    Om du skriver in inbetalt belopp i fältet för det räknar systemet ned den återstående summan, du ser enkelt när det blir rätt totalsumma.

    Betalning_Specter.jpg

    För att styra vilka konton dessa konteringar ska hamna på finns det inställningar under Systemet/Inställningar/Standardkonton. Dessa är vid leverans av systemet inställda på de konton som används enligt BAS2007.

    För de Specterkunder som använder DIBS och Klarna sker detta automatiskt, och kostnaderna summeras och bokförs också med automatik.

    Om det är något som är oklart, kontakta supporten, de hjälper dig gärna :).

    /Lennart
    Specter AB

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 12 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.