Plus Forum E-handelsforumet Ekonomi & Företagande Bokföring av försäljning i/utanför EU på Etsy

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #103986
    SPD
    Deltagare

    Hej,
    Detta känns på tok för rörigt för mig att reda ut själv, så jag hoppas att det finns någon här som kan ge mig lite klarhet i frågan.
    Jag har precis gått över till att bokföra digitalt och försöker lära mig alla dessa koder, so bare with me!

    Jag säljer både digitala filer (tjänster) och fysiska varor på Etsy till hela världen.
    Kunderna betalar och det samlas på mitt “payment account” på Etsy, tills Etsy för över det till mitt bankkonto en gång i veckan.
    Eftersom jag använder kontantmetoden, ska jag då bokföra klumpsumman som kommer en gång i veckan eller ska jag bokföra varje enskild försäljning under 1940 – andra bankkonton? Och sen själva överföringen från 1940 till 1930 – företagskonto?
    Eftersom att det är blandat både varor och digitala tjänster samt inom eu och utanför (mest till USA dock) så känns det som att det kanske är lättare att bokföra varje enskild försäljning.

    Etsy drar även en provision på varje försäljning, denna avgift dras direkt och det som blir kvar är det som förs över till mitt bankkonto.
    Så hur ska man få in allt i en och samma verifikation?

    För en digital tjänst till en kund i USA, blir det rätt att bokföra såhär då?
    3305 – försäljning tjänst utanför EU: 45kr kredit
    6090 – övriga försäljningskostnader: 5kr debet
    1940 – övriga bankkonton: 40kr debet
    2645 – ingående moms från utlandet: 11,25kr debet
    2614 – utgående moms omvänd skattskyldighet: 11,25kr kredit

    Eller är det helt fel?
    Räknas kanske Etsy (Irland) som en bank pga mitt payment account och alltså ska vara utan moms helt och hållet, som med Paypal?

    Och för att göra det ÄNNU mer krångligt så läste jag DETTA

    När du säljer appar via en marknadsplats räknas all din försäljning som en enda försäljning till marknadsplatsen för varje betalning du får. Har du sålt 100 appar i Google Play och får betalt för detta månadsvis då bokför du utbetalningen som en enda försäljning till Google Play. Du ska inte bokföra försäljningen av varje app till varje privatperson när du säljer via en marknadsplats. Det betyder att du inte berörs av det krångliga MOSS-moms-regelverket från 2015 som bara gäller vid direktförsäljning till privatpersoner inom EU. Med andra ord blir din app försäljning en vanlig “Försäljning av tjänster till annat EU-land”. Du kan bokföra intäkten på BAS-konto 3308.

    Frågan är, gäller detta enbart inom EU eller även utanför EU när man säljer digitala tjänster via en marknadsplats?

    :confused:

    #183213
    VATadviser
    Deltagare

    Hej

    Bokföringsmässigt har jag ingen koll. Men momsmässigt gäller enbart de allmänna reglerna för den typ av tjänster du har för EU länder. Övriga världen avgörs av vad som gäller i varje enskilt land.

    Vad gäller den text som du hänvisar till så håller jag med om denna principiellt. Men jag vill även varna för att det kan finnas avtalstexter i de samarbeten som sätts upp mellan dig och marknadsplatser där du blir sittande med momsen. Så var vaksam på det. För övrigt så är detta med moms och de stora drakarna på Irland väldigt soppigt och enormt stora skadeståndsanspråk ställs just nu på dem för att moms försvinner.

    Lycka till
    Stefan

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.