Plus Forum E-handelsforumet Ekonomi & Företagande Bokföring i webbutik

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #96645
    prylsjuk
    Deltagare

    Har en liten fråga till alla som byggt sina e-butiker själva. En del kör bokföring själva och andra lejer bort det. Men hur gör ni med bokföringen av alla beställningar som kommer in?

    Man måste ju spara varje order för framtida Skatteverketäventyr, men man sitter ju knappast och bokför varje verifikation i det bokföringsprogram man har. Varje dag/vecka/månad – skriver ni då ut en samlingsverifikation på t ex. dagens försäljning som sedan bokförs eller hur gör ni? Har en ett bokföringsprogram kopplat till er butik? Vilket i så fall? Samma sak undrar jag när ni lejer bort det? Är det en samlingsverifikation som skrivs ut/sparas för bokföring?

    Har själv börjat pyssla med att bygga upp en e-butik och försöker just nu förenkla bokföring och liknande en smula. :)

    #129766
    dreamfactory
    Deltagare

    Jag blev kreativ och gjorde en sammanställning till min revisor över alla försäljningar under måndagen, som en typ kassalista. Tanken var då att han bara skulle behöva bokföra mot den listans summerade belopp, och inte alla enskilda försäljningar.

    Nu återkommer han och säger att så kan man inte göra. Stämmer detta? Måste man verkligen bokföra varje enskild försäljning som en enskild transaktion? Det betyder att om man har en 1000 köp i månaden så skall det alltså bokföras 1000 verifikat på detta?

    #129767
    Katrin Lundgren
    Deltagare

    Du an göra en sammanställning, men den måste gå att härleda till varje enskild försäljning. Om inte revisorn kan det så fungerar det inte.

    #129824
    henrik
    Deltagare

    Har du fått 1000 beställningar har du troligtvis på ett eller annat sätt skickat 1000 kvitton/fakturor till kunderna. Du kan sammanställa alla dessa till ett verifikat men i detta verifikat ska alla tusen finnas med. I rimlighetens namn hade man dock delat upp så pass många till tex en sammanställning om dagen så du får 30 verifikat per månad för att få det lite överskådligt.
    Har du bokföringsprogram bokförs varje försäljning separat då du ändå måste skapa ett kvitto per försäljning, och sedan sammanställer du dom i tex en fakturajournal.
    Men i grund och botten kan man säga att varje försäljning behöver ett eget “verifikat”.

    #129851
    Tina
    Medlem

    Vi bokför ett verifikat med en sammanställning varje dag. På den sammanställningen har vi med faktura/kvitto-nummer, kundens namn, land, ordersumma, betalningssätt och moms.
    Sen sparar vi även alla dagens kvitton/fakturor i en .pdf-fil märkt med faktura/kvitto-nummer samt dagens datum.

    Vår revisor godkände det.

    #129864
    dreamfactory
    Deltagare

    Ok, tack för alla svar.

    Lösningen blir att knåpa ihop sk SIE filer så man kan importera alla verifikat till bokföringsprogrammet automatiskt. Då slipper man allt manuellt arbete :)

    #129912
    prylsjuk
    Deltagare

    Äntligen kom det fram lite bra information här. Tackar för detta, hjälpte även mig! :-)

    #183912

    Hej.
    Jag driver webshoppen https://b-light.se . Hur sammanställer ni alla inbetalningar från PayPal och Stripe? Det blir en himla massa arbete för att matcha inbetalningar med order. Speciellt med olika valutor och oregelbunda tömningar till normalt bankkonto. Några råd hur ni gör skulle uppskattas.

    #184316

    Jag håller med, det är verkligen svårt att hålla koll på alla pengar. Alla tips från er som har bättre koll skulle uppskattas!

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.