Plus Forum E-handelsforumet Ekonomi & Företagande Bokföringsunderlag för Tradera auktioner

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 20 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #95293
    NVP
    Deltagare

    Goddag,

    Jag undrar vad ni använder för bokföringsunderlag för sålda Tradera auktioner?
    Räcker det mån tro om man skriver ut ordersbekräftelsen? Det specificerar ju dock inte moms.

    Tack på förhand,

    Andreas

    #117103
    Parvelito
    Deltagare

    Jag knackar in allt i ett affärssystem och håller koll på det där. Sedan vet jag att Sello.nu har lite mer avancerade saker, som du kanske skall titta på.

    #117108
    NVP
    Deltagare

    Ah, ok. Nu handlar det ju mer om några enstaka titlar på Tradera. Hade varit skönt att använda bara ordersbekräftelsen och slippa dubbeljobb med att skapa kvitton/fakturor.

    #117114
    Parvelito
    Deltagare

    Jo, jag förstår, jag brukar sälja något tusental prylar på Tradera varje månad, men att använda deras orderbekräftelser som bokföringsunderlag är lite vanskligt efter som folk räknar fel, skiter i att betala, vill byta till något annat eller lägga till saker. Diffen mellan vad man formellt säljer på Tradera och vad som ramlar in på kontot brukar vara lite för stor för att det skall fungera.

    #117121
    Katrin Lundgren
    Deltagare

    fast det är väl fortfarande orderbekräftelsen som är bokföringsunderlaget oavsett om du knappat in siffrorna i ett affärsystem? I alla fall hävdar vår revisor det stenhårt. affärssystemet kan ju aldrig vara själva underlaget, det är bara bokföringshjälpmedelet.

    #117122
    pyhobby
    Deltagare

    Det är en djungel som inte ens skatteverket själva kan reda ut. Jag har pratat med otaliga personer inom verket och inte fått något bra besked på vad som gäller.

    Det största problemet med att använda orderbekräftelserna som jag ser det är om en kund köper flera objekt på samma gång och man samfraktar varorna.
    Exempel, 5 orderbekräftelser med 45kr frakt på vardera. Sen debiteras kanske kunden bara en kostnad på 45kr. Vad gör man då?

    Skatteverket visste i alla fall inte sist jag pratade med dem. De skulle ta det vidare till något möte där det skulle tas upp, men sen har jag inte hört något mer därifrån.

    #117123
    Katrin Lundgren
    Deltagare

    Men då ska du väl egentligen skicka en rättad orderbekräftelse och använda den eller att man skriver med bläck på orderbekräftelsen vilka ändringar som är gjorda samt varför och sätter sin signatur. Jag vet att det blir massa manuellt jobb och att de flesta inte gör det, men nu pratar jag enbart strikt vad som gäller bokföringsmässigt. Åtminstone godkänner vår revisor inget annat.

    #117124
    NVP
    Deltagare

    Men för enstaka försäljningar utan ändringar i ordersbekräftelsen kan man med andra ord använda sig av denna? Även fast den saknar nummerföljd och moms?

    Tack så mycket för alla svar.

    #117126
    Parvelito
    Deltagare

    @NVP 13224 wrote:

    Men för enstaka försäljningar utan ändringar i ordersbekräftelsen kan man med andra ord använda sig av denna? Även fast den saknar nummerföljd och moms?

    Tack så mycket för alla svar.

    Om det är det enda du har, så använder du den tillsammans med kontoutdrag när insättningen kommer.

    Det är bra om alla försäljningar på Tradera finns i din bokföring, och att du behandlar alla likadant. Annars kommer Skatteverket med stor sannolikhet att komma med rätt så obehagliga påståenden vid en revision.

    #117281
    NVP
    Deltagare

    Tack för hjälpen Parvelito!

    Tänkte också höra med dig som använder textalk, kör du orderbekräftelsen som bokföringsunderlag för förskottsbetalning? Förstår inte varför man inte kan få in sina företagsuppgifter i deras kvitto utskrift.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 20 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.