Plus Forum E-handelsforumet Logistik brev eller spårbart paket???

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 16 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #94522
    Caroline
    Deltagare

    Hej alla!

    Ja, nu är det snart dags för mig att öppna min butik där jag kommer sälja väskor och smycken.
    Jag har tänkt mig att förpacka väskorna i wellpapp med kraftpapper runt och skicka dem som brev. Smyckena blir ju inget större problem i och med att jag kommer använda vanliga vadderade påsar.

    Problemet är nu att jag har kommit på att man inte kan spåra brev ??!
    Vissa av väskorna är värda upp mot 3000 kr så det är ju förstås jättetrist om de skulle bli borta.
    Vet ni hur vanligt det är att paket försvinner??

    Jag tar som vanligt gärna emot alla tips och råd, både gällande emballage och fraktsätt.

    Trevlig kväll!
    Caroline

    #110573
    Parvelito
    Deltagare

    När man kommer upp i summor runt 5-700kr och uppåt är det dags att börja fundera på spårbarhet om du inte har en vidrigt bra marginal på grejerna. Risken är rätt stor vid sådana summor att folk blåser dig och helt frankt påstår att de inte fått något.

    Konsumentköplagen ger alltid kunden rätt i sådana fall.

    #110574
    Dan
    Deltagare

    Att skicka varor för 3000kr ospårbart är ingen bra idé. Även om inte kunder stjäl brev i någon stor utsträckning så försvinner det brev på vägen och 3000kr i en förlorad försändelse är hyfsat många försäkrade paket eller hur?

    Jag sätter min gräns vid 500kr och sen går det spårbart alltid. Sedan har jag en viktgräns också men den är ju inte så relevant i just detta fallet.

    Om du tycker postpaket är för dyrt kan du gå på REK brev eller DHL/Schenker och då komma ner på cirka 40kr som lägst för spårbart med DHL via pluskontot.

    För att lättare avgöra dina alternativ är det intressant att veta vilket upplägg du tänkte ha mot konsument. Ska du ha fraktfritt eller debitera faktisk frakt. Ska du ha enhetsfrakt om 49kr eller 99kr?

    Jag debiterade ursprungligen faktisk fraktkostnad och tog alltså upp till 200kr i frakt när folk handlade mycket och tungt, det funkade men ledde helt klart till mindre stora orders. När jag införde en faktisk fraktkostnad samt ett tak på 79kr så ökade de stora ordrarna ganska drastiskt samtidigt som jag inte tappade några små.

    Som ny e-handlare kommer du dock inte få en bra deal med Posten utan du hamnar på runt 100kr som avtalskund ex moms och måste då ta 125kr mot kund för att täcka den kostnaden. Alternativet är DHL och Schenker som sagt om du vill komma ner i låga fraktkostnader.

    #110576
    JimmyK
    Deltagare

    Nu skickar vi i princip allt med DHL pga spårbarheten. Undantaget är vikt under 500g med ett värde på mindre än 200:-. (typ 1par strumpor..)

    Vi har haft några för många borttappade brev med posten det senaste året tyckte vi, så vi började kika på andra alternativ och fick några tips här inne på forumet :)

    Vi kör DHL genom pluskontot och betalar bara 40:- upp till 3kg inkl. moms & alla tillägg. Allt spårbart!

    #110580
    Mony
    Deltagare

    Vad innebär pluskontot som i refererar till?

    #110586
    GregerA
    Deltagare

    Man blir medlem där och får utyttja ett antal rabattavtal, bl.a på DHL.

    http://www.pluskontot.se

    #110599
    Caroline
    Deltagare

    Å vad jag gillar er här på forumet! Man får alltid så många bra svar. Jag hade inte ens övervägt DHL då jag trodde det var jättedyrt att skicka med dom…
    Jag har tänkt mig att ha en fast fraktkostnad på ca 49 kr. Hur fungerar det rent praktiskt med DHL. Får kunden paketet hem till bostaden? (Jag tänker på om man måste vara hemma och ta emot paketet), eller hämtar kunden ut det på utlämningsställe?
    Jag ska helt klart se över DHL´s tjänster. Ev. kan man ju skicka bijouterier, typ halsband (värde ca. 200 kr) och dyl. med posten i vanliga vadderade kuvert?

    /Caroline

    #110601
    GregerA
    Deltagare

    DHL:s privattjänst heter ServicePoint, och fungerar på samma sätt som Postens Postpaket, dvs kunden får hämta på ett utlämningsställe i närheten.
    Avisering via SMS eller e-mail.

    Hämtning hos dig ingår i avtalspriset.

    Hem DHL SERVICE POINT kan du se alla serviceställen.

    #110623
    Marny
    Deltagare

    Schenker erbjuder också privatleveranser med olika alternativ vilket jag tycker känns flexibelt; via Schenker Privpak-ombud, till hemmet eller till jobbet.

    Tror avisering kan ske via SMS, e-post, brev eller vanlig telefon, lite beroende på vilket leveransalternativ man väljer.

    #110626
    Caroline
    Deltagare

    Tack för svaren!

    Det låter ju intresssant det här, både med DHL och pluskontot. Men hur mycket behöver man skicka för att det ska löna sig att skaffa pluskonto egentligen? Vågar inte räkna med att få skicka så jättemycket paket i början, kanske bara några i veckan i starten.

    Läste lite äldre inlägg om pluskontot och det verkar vara ganska nystartat och på deras sida får man inte så bra information tycker jag…

    Vore kul att höra era erfarenheter, hur gjorde ni i början?

    /Caroline

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 16 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.