Plus › Forum › E-handelsforumet › Generellt om E-handel › CE märkning på el artiklar
Etiketter: ce märkning, import, kina
- Detta ämne har 3 svar, 3 deltagare, och uppdaterades senast för 9 år, 3 månader sedan av SandL.
-
FörfattareInlägg
-
18 maj, 2015 kl. 16:48 #102717merattitydDeltagare
Hej alla E-handel vänner har en liten fråga angående CE märkning på el artiklar.
Håller på med ett nytt project och detta innefattar el artiklar från Kina.Så frågan lyder:
Hur gör ni när ni handlar el saker från detta land för att få alla certifikat rätt som krävs för EU och svensk standard ?
Hur kan man se att kineserna inte bara gör som vanligt och förfalskar allt.
Har ringt runt en del men det är en djungel så tacksam för svar.19 maj, 2015 kl. 03:12 #178480FredrikGustDeltagareGenerellt sett är CE-märkningen och de “certifikat” kineser kan skaka fram utan något större värde då de i de allt för många fall är förfalskade eller inte innehåller rätt information.
Det du behöver för att kunna sälja elartiklar i Sverige är en EG-försäkran tillsammans med en märkning på själva produkten att den är CE-märkt. En EG-försäkran är det dokument som du som importör använder för att bevisa att produkten uppfyller alla standarder som krävs och det är också du som har strikt produktansvar som importör inom EU. Produktansvaret innebär att du i stället för tillverkaren är direkt ansvarig för produkten du säljer inom EU vad gäller dess funktion, garanti och säkerhet.
Elsäkerhetsverket har en sida som handlar just om EG-försäkran med några exempeldokument bifogade där man kan se hur sådan dokumentation ska se ut.
Allt för många slarvar just med den biten och man kan ofta läsa om olika typer av försäljningsförbud som följer efter att man granskat produkter och funnit dem bristfälliga. I de flesta fall verkar också en giltig EG-försäkran saknas.
Något man ska vara extra uppmärksam på är sådant som ska kopplas till elnätet och 230V. Här har vi sett att tillverkarna slarvar ordentligt och det som ofta brister är:
– Avståndet mellan 230V och lågspänningsdelen är för litet
– Avstånd mellan 230V och ytterhöljet är för litet
– Produkten kan gå sönder och man kan komma i kontakt med 230V t.ex. genom att den är dåligt limmad, plast som går sönder vid fall i backen etc .
– Produkten stör annan utrustning på elnätet
– Dragavlastningar saknas eller är bristfälligt utformadeDet finns en hel del att sätta sig in i om man ska importera elektronik från Asien. Därför väljer många att i stället hitta en importör inom EU som kanske är något dyrare men i stället ansvarar för att alla regler är uppfyllda då det i slutändan blir billigare än att anlita experter för att upprätta den dokumentation som krävs i samarbete med tillverkaren.
Undantag finns alltid. Om du t.ex. skulle hitta en leverantör som redan idag jobbar med lite större företag inom EU så känner de redan till rutinerna och har också all denna dokumentation tillgänglig som behövs för att upprätta dokumentationen för att kunna säljas i Sverige.
20 maj, 2015 kl. 21:00 #178501FredrikGustDeltagareFör mer läsning, här är ett försäljningsförbud som Biltema just drabbades av för en lågenergilampa som inte uppfyllde kraven: Lågenergilampa kan ge elchock
27 maj, 2015 kl. 17:56 #178551SandLDeltagareHej,
Jag rekommenderar dig att kontakta flera företag som specialiserar sig på just CE märkning. Ha ett förutsättningslöst samtal, vad som krävs, kostnader, är det värt det mm. Jag har kontakt med ett företag som vi har använt oss av tidigare, dock inte på elartiklar, det funkade bra med hyfsat pris för oss. Naturligtvis ska du alltid ha dialog med fler, det som passade mig kanske inte känns bra för dig. Hör av dig om intresse för mailadress och kontaktperson.
FredrikGust skriver en bra sak, att hitta en leverantör/genaralagentur i Europa istället. Kan vara värt det i ett startskede. -
FörfattareInlägg
- Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.